View Single Post
  #5  
Vechi 03.06.2012, 00:40:55
delia31's Avatar
delia31 delia31 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 17.01.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.742
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Ei bine, poate cel mai tipic lucru pentru evrei este târguiala. Acest aspect al geniului grec este unul dintre deliciile citirii Vechiului Testament. Când târguiala e între oameni, e materie comună: toți o practicăm. Dar, trebuie să fii evreu și trebuie să crezi cu tărie într-un dumnezeu personal, ca să te târguiești cu Dumnezeu.



Din cat imi amintesc pe moment, cred ca cea mai celebra negociere relatata in Scriptura si in acelasi timp, model tipic de targuiala evreiasca, e cea in care Avraam „duce tratative” cu Dumnezeu pentru cei din Sodoma si Gomora.

”Și apropiindu-se Avraam, a zis: "Pierde-vei, oare, pe cel drept ca și pe cel păcătos, încât să se întâmple celui drept ce se întâmplă celui nelegiuit?

Poate în cetatea aceea să fie cincizeci de drepți: pierde-i-vei, oare, și nu vei cruța tot locul acela pentru cei cincizeci de drepți, de se vor afla în cetate?

Nu se poate ca Tu să faci una ca asta și să pierzi pe cel drept ca și pe cel fără de lege și să se întâmple celui drept ce se întâmplă celui necredincios! Departe de Tine una ca asta! Judecătorul a tot pământul va face, oare, nedreptate?"

Zis-a Domnul: "De se vor găsi în cetatea Sodomei cincizeci de drepți, voi cruța pentru ei toată cetatea și tot locul acela".

Și răspunzând Avraam, a zis: "Iată, cutez să vorbesc Stăpânului meu, eu, care sunt pulbere și cenușă.

Poate că lipsesc cinci din cincizeci de drepți; poate să fie numai patruzeci și cinci; pentru lipsa a cinci pierde-vei, oare, toată cetatea?" Zis-a Domnul: "Nu o voi pierde de voi găsi acolo patruzeci și cinci de drepți".

Și a adăugat Avraam să grăiască Domnului și a zis: "Dar de se vor găsi acolo numai patruzeci de drepți?" Și Domnul a zis: "Nu o voi pierde pentru cei patruzeci!"

Și a zis iarăși Avraam: "Să nu Se mânie Stăpânul meu de voi mai grăi: Dar de se vor găsi acolo numai treizeci de drepți?" Zis-a Domnul: "Nu o voi pierde de voi găsi acolo treizeci".

Și a zis Avraam: "Iată, mai cutez să vorbesc Stăpânului meu! Poate că se vor găsi acolo numai douăzeci de drepți". Răspuns-a Domnul: "Nu o voi pierde pentru cei douăzeci".

Și a mai zis Avraam: "Să nu se mânie Stăpânul meu de voi mai grăi încă o dată: Dar de se vor găsi acolo numai zece drepți?" Iar Domnul i-a zis: "Pentru cei zece nu o voi pierde".

Și terminând Domnul de a mai grăi cu Avraam, S-a dus, iar Avraam s-a întors la locul său.”



Iata mai jos ce zice pr. Steinhardt (el insusi evreu), in „Daruind vei dobandi”, despre acest episod in care Avraam si Dumnezeu „se tocmesc de parca ar fi doi cumetri la umbra nucului din fundul gradinii”. Ajung ei la invoiala, dar din pacate la ce bun? Cei din Sodoma si Gomora nu stiu de ea. Habar n-au ca ei sunt subiectul principal de discutie pe ordinea de zi a negocierilor.


„Părintele nostru Avraam, milostivnicul, pentru a fi îndrăznit să stea la tocmeală cu Dumnezeu și să nu se fi rușinat să tot stăruie, iata, scena relatată la capitolul 18 al cărții Facerii, versetele 23-33, e poate cea mai emoționantă din întreg Vechiul Testament.
Când Dumnezeu i-a vorbit lui Moise erau tunete și fulgere și nor des și sunet de trâmbițe foarte puternic. Iar când i-a vorbit lui Ilie a fost adiere de vânt lin.

Cu Avraam însă pare a se tăifasui.
S-ar zice că-s doi cumetri, cu paharele pe masa din fața lor, la umbra nucului din fundul grădinii și că le este voia a nu pripi încheierea târguielii.

Poate că în cetatea aceea să fie cincizeci de drepți… poate să fie numai patruzeci și cinci… poate să fie numai patruzeci… poate numai zece….

E în acest descrescendo numeric, de fapt un admirabil și uimitor de îndrăzneț crescendo de milă și de iubire de semeni și îngăduință pentru păcătoșenia omului.
E atîta curaj, atîta neosteneală și tenacitate și putere stăruitoare încât cititorul textului nu poate să nu resimtă mândria de a fi și el om, umplându-i-se totodată ochii de lacrimile sfintei bucurii. Și nu-i deloc exclus să-i sune în minte cuvintele rostite în zilele noastre de Raymond Aron: „în prezența măreției mă înfior cu respect”.

Învoiala se încheie în dreptul digitului zece. Dar la ce bun? Cei din Sodoma și Gomora nu știu de ea, după cum nici flegmaticilor trecători de pe dealul Căpățânii nu le dă prin gând că Răstignitul acela pentru ei se chinuiește.”

Last edited by delia31; 03.06.2012 at 00:46:46.
Reply With Quote