Acatistul de mulțumire
“Slavă Lui Dumnezeu pentru toate!”
Rugăciunile începătoare
Condac 1
Împărate al veacurilor, Cel care nu suferi stricăciune, Tu ții în dreapta Ta toate cărările vieții omenești cu puterea Proniei Tale celei mântuitoare. Îți mulțumim pentru binefacerile Tale cele arătate și cele ascunse, pentru viața pământească și pentru cereștile bucurii ale Împărăției Tale. Arată-ne și de acum înainte Mila Ta, celor care cântăm: Slavă Ție Doamne Dumnezeule, în veci!
Icos 1
Venit-am pe lume prunc slab și neajutorat, dar Îngerul Păzitor a întins aripi luminoase, ocrotind leagănul copilăriei mele. Dragostea Ta strălucește de atunci peste toate cărările mele, călăuzindu-mă în chip minunat către lumina veșniciei. Cu slavă s-au arătat, din
prima zi și până acum darurile Proniei Tale îmbelșugate. Îți mulțumesc și strig cu toți cei care Te cunosc pe Tine:
Slavă Ție Celui ce m-ai chemat la viață!
Slavă Ție Celui ce mi-ai arătat frumusețea lumii!
Slavă Ție că ai deschis înaintea mea Cerul și Pământul ca pe o carte a Veșnicei Înțelepciuni!
Slavă Ție pentru veșnicia ce se arată în lumea cea vremelnică!
Slavă Ție pentru milele Tale cele arătate și cele ascunse!
Slavă Ție pentru fiecare suspinare în încercările mele!
Slavă Ție pentru fiecare pas al vieții, pentru fiecare clipă de bucurie!
Slavă Ție Doamne Dumnezeule, în veci!
Condac 2
Doamne, ce bine e să fii oaspetele zidirii Tale! Vântul bine înmiresmat, munții care tind spre cer, apele ca niște oglinzi nemărginite în care se răsfrâng aurul razelor și curgerea lină a norilor. Întreaga fire șoptește tainic! Toată e plină de mângâiere! Păsările și dobitoacele poartă pecetea iubirii Tale! Binecuvântat este Pământul cu frumusețea cea degrab trecătoare, care deșteaptă dorul de veșnicul locaș, unde întru nestricăcioasă frumusețe
se aude cântarea: Aliluia! Aliluia! Aliluia!
Icos 2
M-ai adus în viața aceasta ca într-un Rai Preasfânt! Am văzut Cerul ca un potir albastru și adânc, în azurul căruia cântă păsările. Am ascultat foșnetul liniștitor al pădurii și susurul dulce, glăsuitor al apelor. Mam înfruptat din roadele bine înmiresmate și dulci, ca și din mierea cea parfumată. Ce bine e la Tine pe Pământ și câtă bucurie să fii oaspetele Tău!
Slavă Ție pentru praznicul vieții!
Slavă Ție pentru buna mireasmă a lăcrămioarelor și a trandafirilor!
Slavă Ție pentru felurimea cea desfătată a roadelor și a semințelor!
Slavă Ție pentru strălucirea de giuvaer din roua dimineții!
Slavă Ție pentru surâsul deșteptării scăldate în lumină!
Slavă Ție pentru frumusețea zidirii mâinilor Tale!
Slavă Ție pentru viața veacului acesta, prevestitoare a celei Cerești!
Condac 3
Prin Puterea Sfântului Duh împrăștie mireasmă orice floare, tainică adiere de parfum, gingașă alcătuire de culori. Frumusețea Celui Mare întru cele smerite! Laudă și Cinstire Făcătorului de Viață Dumnezeu, Cel care a încununat țarina cu aurul spicelor și cu azurul albăstrelelor, iar sufletul cu bucuria vederii celor tainice! Veseliți-vă și-I cântați Lui! Aliluia! Aliluia! Aliluia!
Icos 3
Cât de minunat ești în sărbătoarea primăverii, când se trezește la viață făptura toată și noi strigăm cu bucurie către Tine: Tu ești Izvorul vieții! Tu ești Biruitorul morții! Mângâiate de lumina lunii și de cântecele privighetorilor stau văile și codrii în veșminte de nuntă. Întreaga lume e mireasa Ta și ca pe Mirele ei Veșnic Te așteaptă! Dacă iarba câmpului astfel o îmbraci, pe noi oare cum ne vei preschimba în veacul Învierii ce va să fie? Cum vor lumina trupurile noastre, iar sufletele cum vor străluci?
Slavă Ție Celui ce ai scos dintru întunericul Pământului felurite culori și gusturi și miresme!
Slavă Ție pentru zidirea cea primitoare și bogată în mângâiere!
Slavă Ție că ne-ai înconjurat cu mii și mii de făpturi!
Slavă Ție pentru adâncul înțelepciunii Tale, care și-a pus pecetea peste întreaga lume!
Slavă Ție cu evlavie sărutăm urmele pașilor Tăi nevăzuți!
Slavă Ție Celui ce ai aprins înaintea noastră lumina cea strălucitoare a Vieții Veșnice!
Slavă Ție pentru nădejdea vieții nestricăcioase, nepieritoare, desăvârșite!
|