View Single Post
  #12  
Vechi 29.05.2012, 18:24:50
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Mesaje: 9.706
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tikkun_olam Vezi mesajul
M-ar interesa să știu care este poziția teologiei ortodoxe referitor la acea exprimare "Duh al Fiului", și dacă se referă cumva la vreo proveniență ipostatică a Duhului și din Fiul, ori dacă ea se referă doar la acel duh sfânt cum a fost acela suflat de Iisus Hristos asupra apostolilor imediat după învierea Sa din morți.
Ultima data am discutat despre asta pe forumul catolic, am dat urmatorul raspuns:
Despre purcederea de la Tatal prin Fiul ne dau explicatia chiar cei ce au spus-o, de exemplu Sfântului Ciril al Alexandriei:
“Duhul Sfânt provine din Tatăl prin Fiul, provine din Acela după ființă și se dăruiește creaturii prin Fiul”
Adica ce am spus si eu in mesaj, purcede de la Tatal din vesnicie, dupa Fiinta, iar noua ne-a fost daruit prin lucrarea si jertfa Fiului, la Cincizecime.
In acelasi inteles este si denumirea "Duh al Fiului", adica e vorba de aceeasi Fiinta cu Fiul si trimiterea in lume. Voi explica si aceasta, dar la inceput trebuie sa stim cate lucruri de baza despre Sfanta Treime. Pe scurt, Tatal, Fiul si Sfantul Duh sunt Trei Persoane egale, diferite ca Persoane dar care au aceeasi Fiinta. Tatal este Nenascut, iar Fiul este Nascut simultan cu Purcederea Duhului (asa cum spun toti sfintii, inclusiv teologia catolica). In primul rand vedem aici o contradictie, Fiul nu e nascut mai intai si apoi il purcede pe Duhul.

Acum revin la explicarea cuvintelor "Duhulul Fiului". Iata ce spun sfintii:
Sfantul Vasile cel Mare: “Duhul este de asemenea numit Duhul lui Hristos , pentru că este unit cu el în ființă ”.
Acelasi Vasile cel Mare se refera acum la lucrarea in lume (iconomia) cand spune: “Că Duhul purcede din Dumnezeu, apostolul o mărturisește limpede când zice: “Noi n-am primit Duhul lumii, ci Duhul lui Dumnezeu" ; dar ne arată cu evidență că Duhul s-a manifestat prin Fiul, când îl numește Duhul Fiului.”
La fel si Fer. Ieronim (ca si Sfantul Ioan Gura de Aur): “Din cauza identității de natură Sfântul Duh este numit indiferent Duhul Tatălui și Duhul Fiului”
Dar cel mai explicit spune Sfantul Ioan Damaschin: “Noi adorăm pe Sfântul Duh ca pe Duhul lui Dumnezeu Tatăl, adică, purcezând dintr- însul ; îl adorăm de asemenea ca pe Duh al Fiului , pentru că printr - însul a apărut și a fost comunicat creaturii, și nu pentru că își ține de la dânsul ipostaza sau existența.”

Asadar sfintii se refera cand la unitatea de Fiinta, cand la lucrarea in lume.
Reply With Quote