Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut
Din cîte știu, mîncarea ajunge în stomac unde rămîne în zona superioară pentru 30-45 de minute. Acolo are loc prima fază a digestiei, după masticație să spunem.
|
Nu există o distribuție "de sus în jos" a alimentelor în ordinea sosirii. Poate la rumegătoare, care au un stomac (de fapt, niște stomacuri) cu totul speciale. Există, însă, o distribuție concentrică, în sensul că alimentele care sunt mai demult acolo sunt mai aproape de pereții stomacului. Interesant este că această importantă descoperire a fiziologiei a fost făcută de un...student. El a avut ideea, genial de simplă, să dea animalelor de laborator să mănânce mâncare colorată. Mai întâi în verde (să zicem), apoi în roșu, pe urmă în albastru. După sacrificare, excizia stomacului, înghețare și secționare în felii, distribuția culorilor era concentrică, cum ar fi șanțurile unui disc: verdele la margine, roșul la mijloc.
Citat:
Dacă noi consumăm enzime gata fabricate, atunci digestia începe încă din această fază.
|
Dar noi nu digerăm folosind enzimele din alimente, ci folosind enzimele produse de glandele salivare, stomac, pancreas, etc. Enzimele noastre atacă legăturile dintre moleculele complexe din alimente, făcându-le molecule mai simple, mai mici, care vor putea fi absorbite prin pereții intestinali.
Nu mai credeți chiar tot ce spun tot felul de extremiști ai alimentației. Așa cum există un extremism religios, există și un extremism în alimentație, cu pretenții științifice. În fond, oamenii de știință sunt la fel de expuși atașamentului irațional față de niște teorii ca toți ceilalți oameni. Valoarea postului este în altă parte decât în enzime. Noi nu postim fiindcă trebuie să ne curățim vintrele din când în când, ci fiindcă așa a făcut Cristos, fiindcă așa au făcut sfinții Săi, fiindcă așa ne cere Biserica să facem.