View Single Post
  #165  
Vechi 29.05.2012, 10:54:10
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 09.02.2011
Religia: Ortodox
Mesaje: 4.872
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Dacă viitorii preoți vor să se căsătorească, sunt liberi să o facă. Nimeni nu le impune hirotonia, așa cum nimeni nu impune căsătoria. Cei care deja sunt preoți, în mod normal sunt fericiți în starea lor și nu vor altă stare, fiindcă urmarea stării la care te cheamă Domnul, spre preoție sau spre căsătorie, aduce fericirea. Dacă, totuși, pe parcurs, vor dori să se căsătorească, sunt liberi să o facă, dar nu vor mai putea sluji ca preoți. Ei rămân "preoți în veac", dar reduși la starea laicală, trăind întocmai ca laicii.

Deci, este adevărat ce spuneți: viitorii preoți catolici, dacă vor să se căsătorească, nu pot fi preoți, ci maxim diaconi. La fel de adevărat este că viitorii preoți ortodocși, dacă vor să se căsătorească, nu vor fi episcopi, ci maxim presbiteri. Nu văd vreo deosebire de fond în această varietate de răspunsuri la întrebarea "până la ce treaptă a preoției este permis accesul preoților căsătoriți?".

Dimpotrivă, mai logică îmi pare poziția romano-catolică: deosebirea substanțială este între diaconat și presbiterat, nu între presbiterat și episcopat. Presbiterul poate face, în mod liber sau prin delegație de la episcop, orice face și episcopul, mai puțin să hirotonească. Diaconul, însă, nu poate face, nici chiar cu delegație de la episcop sau preot, nici Sf Euharistie, nici vreun alt Sacrament care cere preoție sacramentală, fiindcă, de fapt, nu este consacrat la preoția sacramentală, ci numai la cea ministerială. Făcând o paralelă cu universul medical care îmi este mai familiar, presbiterul este asemenea medicului specialist, episcopul asemenea medicului primar: între ei e deosebire de grad, dar aparțin aceluiași corp medical. Diaconul este asemenea asistentului medical. Ordinul asistenților este altul decât ordinul medicilor, menirea lui este alta. Noi credem că în Biserica primară din vremea Sfinților Apostoli preoții nu erau căsătoriți sau nu uzau de căsătoria lor, pe când diaconii, da. Pentru ce am schimba aceste lucruri ?

Nu este lipsită de logică nici poziția greco-catolică. Excedat de sarcinile sale, având în vedere puținătatea celor care își doresc abstinența perpetuă de dragul lui Cristros, episcopul poate apela și la bărbați căsătoriți, conferindu-le preoție sacramentală prin punerea mâinilor. Dar este, cumva, un pogorământ aici, o preoție delegată, nu o preoție deplină. Dovadă este că la preoția deplină nu au acces preoții căsătoriți.
amice nu este tocmai asa cum zici tu. In Biserica Greco-Catolica preotii se pot casatori dar in BC nu. Acolo celibatul este obligatoriu. Din acest motiv se intampla astfel de cazuri nefericite cum este cel de la Vatican. Urmasul lui Petru uita un lucru elementar: inainte de a fi preot acel barbat este OM, iar omul are si el nevoile sale fiziologice printre care si nevoia de sex. Asta se intampla cand nu urmam invataturile Bibliei :1 Timotei cap. 3
PS: sa nu-mi zici ca la 1 Timitei Pavel doar recomanda casatoria si nu o impune pentru ca NU este asa