Sfantul Ignatie Briancianinov ne invata cum sa ne rugam lui Dumnezeu:
In rugaciunea ta zi asa: "Doamne Iisuse Hristoase! Ajuta-mi, nu ma lasa pe mine cel ratacit sa petrec in pacatul meu; nu-mi ingadui sa-mi urmez voia mea, nu ingadui sa fiu pierdut de pacatele mele; ci milostiveste-Te spre zidirea Ta. Eu sunt neputincios, nu ma trece cu vederea! Catre Tine am scapat: nu ma parasi; vindeca sufletul meu, ca am gresit Tie. Inaintea Ta sunt toti cei ce ma necajesc pe mine si nu am alta scapare, Domnul meu, afara de Tine. Doamne, mantuieste-ma dupa mare mila Ta. Sa se rusineze si sa se infrunteze cei ce se scoala asupra mea, cei ce cauta sufletul meu ca sa-l ia pe el (Ps. 39, 19)- Doamne, Tie toate iti sunt cu putinta si prin Tine slavim pe Dumnezeu-Tatal si pe Dumnezeu-Duhul Sfant in veci".
http://www.crestinortodox.ro/sfaturi...tra-97024.html
In viata oamenilor duhovnicesti (reali, din vremea noastra, nu ma refer la Sfinti) pe care ii admir, am vazut ca Dumnezeu raspunde sau pot sa zic rasplateste cu multe daruri, milostenia. Personal cred ca cei ce au suflet mare (ma refer la dorinta de a ajuta in orice fel, material sau moral) primesc multe binecuvantari de la Dumnezeu.