View Single Post
  #146  
Vechi 28.05.2012, 22:54:00
Laura19
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Familia preotului, susținută printr-o atmosferă sacră în unitatea ei[14], este celula de bază a parohiei, ea trebuie să confirme prin faptă cuvântul, să întărească prin propriul exemplu ceea ce învață preotul, fiind nu numai factor de promovare a vieții religios-morale în parohie, dar și factor de coeziune socială, atrăgându-i în jurul ei pe ceilalți credincioși și determinându-i pe aceștia să lucreze pentru binele comun al comunității religioase în care trăiesc, dar și pentru împlinirea scopului existențial pentru fiecare, dobândirea mântuirii.

Pentru realizarea acestor deziderate, soția preotului trebuie să consimtă liber și să fie conștientă de toate greutățile preoției și de munca la care este chemată alături de preot, împărțind alături de acesta atât lipsurile și grijile, cât și mulțumirile sufletești pentru lucrarea lor. Ea trebuie să fie vrednică de chemarea sa alături de preot, putând în multe cazuri să fie îndreptar lui și nu sminteală sau să-l determine pe acesta să săvârșească fapte rele pentru unele capricii ale ei.

Calitățile soției preotului sunt determinante pentru ținuta preotului, ea fiind în mare măsură responsabilă pentru neglijența în ținută a preotului, existând deseori o nepotrivire între starea lui ca om și chemarea preoției. Toate aceste defecte pot fi îndreptate de o soție motivată și responsabilă, mai ales atunci când preotul alunecă spre latura lumească a vieții, neglijând misiunea sa de slujitor al lui Dumnezeu. Astfel, atunci când preotul se implică în certuri cu credincioșii și cu ceilalți preoți sau urmărește numai interesele materiale proprii și înclină în privința slujirii spre formalism și superficialitate, soția poate să-l corecteze în comportament, dar aceasta se poate întâmpla numai atunci când ea are o adevărată viziune și concepție despre chemarea preoției, despre responsabilitățile slujitorului lui Dumnezeu și al oamenilor. Soția preotului este un adevărat înger păzitor, întărindu-l pe preot în fața potrivnicilor și susținându-l cu sfaturi alese în proiectele ambițioase din parohie, „arătându-i prin puterea ei de intuiție calea cea mai potrivită de urmat acolo unde el, ca bărbat, intuiește mai puțin”

Așadar, preotul poate găsi în propria familie, fie un sprijin, fie o piedică în slujirea sa. Familia poate aduce bucurie sau poate aduce suferință pentru preot. Din fericire, în cele mai multe cazuri, soția și copiii preotului s-au ridicat sub aspect moral la nivelul statutului lor în societate. Preoții ortodocși, având de cele mai multe ori o familie numeroasă, au știut să-și crească îngrijit copiii, să-i educe religios-moral, fiind în această privință un exemplu social de viață familială sănătoasă. Adesea copiii de preot s-au distins prin învățarea de carte, prin ținută morală, afirmându-se în societate.

Casnicii preotului sunt cei care prin formarea lor în duh creștin, în spiritul credinței și al dragostei, asigură succesul pastoral al preotului. Soția, copiii și rudele apropiate preotului vădesc în raporturile lor cu ceilalți credincioși atmosfera duhovnicească și nivelul moral al casei păstorului lor, contribuind decisiv la lucrarea de evanghelizare a preotului. Însuși preotul trebuie să nu se îndepărteze de familia sa, să aibă întotdeauna în vedere realizarea celor propovăduite mai întâi în familia sa și apoi în celelalte familii din parohie.

În familia sa, preotul trebuie să imprime o prețuire deosebită față de vrednicia preoțească, educând copiii în acest spirit, implantându-le sentimentul religios și dându-le o educație religios-morală, încât aceștia să poată continua cu vrednicie chemarea preoțească a părintelui lor. Preotul este responsabil față de formarea viitorilor preoți în familia sa, el fiind un exemplu pentru descendenți, perpetuând, astfel, cu râvnă în formarea religioasă a copiilor săi, sacerdoțiul în linie continuă. În Ortodoxia românească s-a creat o tradiție din formarea viitorilor preoți în casa preotului actual, continuându-se vocația și slujirea preoțească din tată în fiu, preoția prelungită în urmași.

Astfel, familia preotului este model de viață creștină, factor de păstrare și de promovare a dreptei credințe în parohie, trebuind să fie formată de către preot pentru a-l ajuta în activitatea și misiunea sa, fiind un exemplu în parohie prin casnicii săi.