View Single Post
  #33  
Vechi 26.05.2012, 00:44:30
Laura19
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit Despre rolul credinței părinților în zămislirea copilului

Doamna Corina Ștefănescu din Bacău ne roagă să precizăm mai bine rolul credinței și a vieții religioase a părinților pentru sănătatea mintală și sufletească a viitorului copil.

După cum am subliniat în ultimele două numere ale revistei noastre, credința joacă un rol esențial în zămislirea și viața copilului, încât multe dintre problemele de sănătate generate de anumite cauze obiective pot fi depășite numai prin lucrarea și harul lui Dumnezeu. Aceasta, însă, în condițiile în care credința ar fi una profundă și lucrătoare în viața omului, nu doar o concepție sterilă privind existența lui Dumnezeu.

Din păcate, în societatea actuală, din cauza influențelor negative din jur, se întâmplă ca oamenii care își declară credința și consideră că au o viață creștină se conduc, de fapt, după concepțiile evoluționiste la modă. În mod paradoxal, se ajunge ca manifestările noastre, prin care ne considerăm credincioși, să fie cu mult mai deviate de la normalitate decât erau atitudinile păgânilor într-o societate tradițională.

De exemplu, întreaga așa-zisă planificare familială este extrem de nocivă, nu numai anticreștină dar și antiumană. Acest lucru este observat chiar și de către oamenii de știință. Astfel, renumitul pediatru francez Françoise Dolto considera că unul dintre pericolele majore cu care se confruntă părinții zilelor noastre este acela că pot să-și trateze copilul ca pe un obiect și nu ca pe o ființă, chiar dinainte de zămislirea acestuia:
„Pe vremuri, erau mai numeroase familiile cu copii mulți decât acum. Astăzi avem tendința să hotărâm dacă copilul trebuie sau nu să vină pe lume; într-un fel, îl «programăm». Într-adevăr, aceasta este una din consecințele liberalizării măsurilor anticoncepționale. Mulți părinți au ajuns să-și «programeze» copiii așa cum își programează să cumpere o mașină de spălat sau un televizor; din nefericire, aceștia se numesc copii doriți. Dar, de fapt, copilul dorit este cel ce vine pe lume dincolo de dorința unui cuplu care-i foarte fericit și așa, fără copii. Apoi, deodată, cei doi devin, pe neașteptate, părinți”.

Dacă la nivel psihologic consecințele acestei atitudini sunt grave, la nivel duhovnicesc rana este cu mult mai profundă. Părintele Paisie Aghioritul atrage atenția că o familie care își face lumește socotelile iese astfel de sub purtarea de grijă a lui Dumnezeu:
„Unii încearcă mai întâi să le aranjeze pe toate celelalte și după aceea se gândesc la copii. Nu-L pun la socoteală deloc pe Dumnezeu. Alții spun: «Astăzi viața este grea. Ajunge un singur copil, cu toate că și pe acesta îl crești cu destulă greutate!» și nu mai fac alți copii. Aceștia nu-și dau seama cât de mult păcătuiesc cu această concepție a lor, pentru că nu-și pun nădejdea în Dumnezeu…”

În mod paradoxal, o grijă prea mare pentru sine și pentru o viață cât mai liniștită – în care fiecare eveniment, fiind scos de sub oblăduirea Proniei dumnezeiești, ajunge să fie programat matematic – duce la autodistrugere atât fizică, cât și sufletească. Astfel, Părintele Paisie spune: „Pentru mulți care trăiesc lumește, astăzi familia nu mai are sens. De aceea, tinerii fie nu se căsătoresc, fie se căsătoresc dar nu fac copii, fie își omoară copiii prin avorturi, și astfel ei singuri își stârpesc neamul lor. Adică ei singuri se distrug, nu Dumnezeu îi distruge”.

În același timp, familiile creștine cred Evangheliei și simt grija Tatălui ca pe o promisiune împlinită, după cum tot Părintele Paisie Aghioritul o întărește: „Oamenii credincioși, care țin poruncile lui Dumnezeu, primesc harul dumnezeiesc, pentru că Dumnezeu este obligat oarecum să-i ajute în acești ani grei prin care trecem. Și vedem creștini familiști aducând la viață pe toți copiii dăruiți de Dumnezeu și crescându-i în frica Lui. Iar toți acești copii sunt echilibrați, bucuroși, și sporesc în toate, având asupra lor binecuvântarea lui Dumnezeu”.

Aceasta ar fi, în câteva cuvinte, concepția care ar trebui să stea la baza nașterii de copii. Copilul din pântece trebuie considerat dintru început ca un dar al lui Dumnezeu, ca o persoană care vine pe lume cu un întreg univers de așteptări, un subiect unic și irepetabil. Dacă ne vom raporta la el ca la un compus organic, un „ghemotoc de carne” care capătă un profil uman pe măsură ce crește în pântecul mamei sale, atunci cu siguranță atitudinea noastră față de pruncul care se va naște este total greșită. Să nu ne mire atunci diversele dezechilibre și neîmpliniri care apar în viața copilului încă din primii anișori – și, desigur, în viața familiei care n-a ajuns să înțeleagă că dragostea este înainte de toate jertfă și viață personală, nu iubire egoistă de plăceri.

Din fericire, Dumnezeu lucrează, așa încât mulți își dau seama la timp de greșeala făcută și încearcă să se regăsească pe sine, după multă zbatere și suferință.

Silvia Criveanu
Articol aparut in nr. 9 al revistei “Familia Ortodoxa”
Reply With Quote