Dorind să aflu cum îl percep acești copii pe Dumnezeu, am intrat în câteva săli de clasă. Micuții creștini nu s-au intimidat în fața reportofonului și mi-au împărtășit sentimentele lor față de Cel de Sus.
- Pe mine Doamne-Doamne mă ajută să merg, să mă joc, să colorez, mă ajută să construiesc, să lipesc.
- Eu le spun părinților rugăciuni: „Îngerașul”, „Tatăl nostru” și „Cuvine-se cu adevărat”.
- Pe mine mă iubește Doamne-Doamne pentru că este bun.
- Dumnezeu, când vede copiii că se roagă, Îi iubește.
Ultimul popas l-am făcut la grupa mare, unde predă d-na Viorica Antoniac. Am asistat câteva minute la oră și am simțit cât suflet pune domnia sa pentru formarea copiilor. Cu dânsa am vorbit despre ispitele pe care le are în această lucrare.
- Nu toți părinții copiilor noștri au avut parte de o educație religioasă, pentru că au crescut în vremurile știute. Uneori se mai dărâmă unele dintre obiceiurile și deprinderile pe care le formăm noi aici. De aceea facem frecvent ședințe cu părinții, în care le vorbim despre influențele negative ale televizorului, calculatorului, discutăm despre violența care este prezentă în mass-media. La vârsta aceasta nu este indicată vizionarea programelor TV, părinții putând găsi alte modalități în care copiii lor să-și petreacă timpul liber, prin care să-și dezvolte imaginația, creativitatea și să-și exprime sentimentele frumoase față de părinți, frați, surori în timpul jocurilor din familie. Părinții ar trebui să-și petreacă mai mult timp împreună cu copiii lor.
O educație temeinică pentru copilul adus la grădinița noastră este o „împreună-lucrare” a trei grădinari: părinții copilului, educatoarea și părintele duhovnic. Doar așa, acest „boboc de floare” crește și înflorește în duhul evlaviei creștine, iar sub ocrotirea Bisericii ea este sădită în grădina lui Dumnezeu.
În încheierea vizitei pe care am făcut-o la Grădinița „Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava”, l-am rugat și pe Înalt-Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, să ne spună câteva cuvinte despre importanța pe care o are învățământul care se ghidează după învățătura și viața creștină.
- Omul de mic simte legătura lui cu Dumnezeu. Dar, în afara acestor simțăminte sădite de Dumnezeu în sufletul nostru, și noi suntem datori să venim în ajutorul acestor ființe atât de mici și atât de nevinovate. De aceea, la grădiniță se predau cunoștințe pentru educarea creștină a copilului, nu numai pentru informarea lui; a omului ca chip al lui Dumnezeu, pentru a dobândi asemănarea cu Dumnezeu.
Mai mult decât atât, prezența acestor grădinițe și mai ales solicitarea părinților de a-și da copiii la grădinițe cu profil accentuat creștin arată că în această lume atât de dezorganizată, atât de laicizată, totuși există conștiința importanței religiei, a credinței în Dumnezeu. Deci nu trebuie să ne îngrijorăm când luam aminte la atâtea primejdii, mai ales pentru copii care se vatămă foarte mult sufletește când privesc pe ecranele televizoarelor sau pe reviste cu diferite scene. S-a constatat că acești copii, educați creștinește încă de la grădiniță, de multe ori îi corectează și îi îndrumă pe părinții lor în comportamentul lor moral, și le spun: „Tată sau mamă, acest lucru nu este bun. Ieri mi-ai spus într-un fel, astăzi în alt fel!” Ei nu acceptă minciuna. Aceste grădinițe sunt într-adevăr o lucrare a lui Dumnezeu.
- Înalt-Preasfinția voastră, pentru că mai este puțin până la Sfintele Paști, profit de ocazie și vă rog să adresați un cuvânt cititorilor revistei „Familia Ortodoxă”.
- Să rețină permanent jertfa cu care Mântuitorul ne-a adus bucuria Învierii, prin primirea crucii. Permanent să avem conștiința că avem de dus o cruce, o cruce care înseamnă tăierea voii celei rele, înlăturarea egoismului. Deci viața noastră să fie o permanentă purtare a crucii, a nevoințelor duhovnicești, în orice clipă. Și, cum spune Sfântul Ioan Gură-de-Aur: „A trecut Paștile, dar nu au trecut nevoințele duhovnicești!”
A consemnat Raluca Tănăseanu
Material apărut în nr. 15 din “Familia Ortodoxă”