View Single Post
Vechi 22.05.2012, 17:02:20
delia31's Avatar
delia31 delia31 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.01.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de lore86 Vezi mesajul
Rudenie spirituala creata la botez, cand doua persoane necununate sunt ambii nasi.
Nasul 1 devine parinte spiritual al finul si deci se creaza o relatie de rudenie spirituala de gradul1. la fel se intampla si cu nasul 2. Acum intre nasul 1 si nasul 2 se creeaza grade de rudenie spirituala de gradul doi. Daca acestia sunt soti, intre ei exista gradul 0 de rudenie spirituala, adica ei sunt una! Iar din cate am vazut, gradul cel mai mic are prioritate in fata gradului celui mare, adica de el se tine cont

Lore, am dat deja de doua ori pana acum pozitia Pr. Cleopa. Ignora tot ce am spus eu de la mine in postarile anterioare si retine doar pozitia pr.Cleopa. O mai postez o data. A treia si ultima oara, nu de alta dar nu vad nici un sens sa ne tot invartim in cerc in jurul unor notiuni, cum e cea de rudenie spirituala de grad 1, 2, 3, definite arbitrar.

Pozitia Pr. Cleopa despre gradele de rudenie spirituala opritoare de la casatorie:

„Inrudire spirituala, din botez si cununie, intre nasi, fini si rudele lor. Casatoria cu rude spirituale este oprita pana la gradul al treilea inclusiv. Nu se pot casatori nasul cu fina, cu mama sau cu fiica finei. Nu se pot casatori finul cu fiica nasului si fiul nasului cu fiica finei.”

Sursa: http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/convorbiri6.htm

Deci, nu se poate casatorie intre:
1. Nasa/nasul si finul/fina – asta e rudenia spirituala de gradul 1.

2. Nasa si tatal finului/finei – asta e rudenia spirituala de gradul 2 Nasul si mama finului/finei –rudenie spirituala de gradul 2

3.Nasa si fiul finului/finei – rudenie spirituala de gradul 3
Nasul si fiica finului/finei – rudenie spirituala de gradul 3.

Daca tu sustii ca rudenia spirituala de gradul 2 se creeaza intre nasul 1 si nasul 2, desi pr. Cleopa spune altceva, atunci eu, o necunoscatoare in treburi de astea, ce as putea sa mai adaug?

Cu pace sa iesim!
Reply With Quote