View Single Post
Vechi 19.05.2012, 00:21:16
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Sigur ca poate, atata timp cat poate sa citeasca crezul fara sa-i iasa fum pe nari, dupa cum practica curenta o dovedeste.

Cercetarea "validitatii" nasilor cade in sarcina parintilor copilului care urmeaza sa fie botezat si cum pe multi ii intereseaza mai mult darul de botez decat ala duhovnicesc...

Mai stii, o fi asta explicatia pentru ce sunt atat de putin ortodocsi practicanti - doar aceai cu botez valid, restul au avut nasi satanisti sau alte credinte la botez si deci de fapt practic nici n-au fost botezati, ce sa mai vorbim de primirea Duhului Sfant.

Sigur ca da, pentru ca mantuirea e individuala nu cu "neamul".

Cum nimeni? Vai frate, dar iti pierdusi credinta?
Si apoi uitasi care e de fapt scopul parastasului?

Sau deviasi de dragul discursului plin de cuvinte dar gol de esenta?
Dom'le, intotdeauna cind ai cu cine sa stai de vorba parca, asa, te racoresti si iti este mult mai bine !
Ce bucurie pe mine frate ca te gasi (apropos de "uitasi"), am citeva lucruri neclare si nu stiu ce sa cred ! Nu ma juti tu sa ma dumiresc ?

1. Zici matale ca mintuirea este individuala , sau strict individuala , ca tot acolo suntem . Asa o fi ... daca zici ! Da' ma incurca un lucru : de ce se spune ca mintuirea este impreuna a oamenilor(unul determinindu-l pe altul sau influentindu-l sau compromitindu-l !) si legat de aceasta , de ce mai este nevoie de judecata de obste , la final, si nu este suficienta numai judecata individuala prin care trecem toti, adica nu scapa nimeni ? Sau ca sa ma incurc si mai rau , de ce spune Mintuitorul : ,, Marturisiti-va unuia altuia pacatele si va rugati unul pt. altul ca sa va mintuiti" Pai ce , daca mintuirea este individuala si nu tine si de altul sau nu este impreuna cu a altuia , la ce sa ii mai spun eu intimitatile mele ? Si daca el este un pacatos indoit de patimi si pacate , crezi ca ma asculta Mintuitotrul pe mine cind acesta a dus o viata de necredinta si indiferenta religioasa chiar daca uneori impins de la spate imi mai spunea citeceva din pacatele lui (din spriturile si amantele lui ?)?
Desi sincer sa fiu, inaintea ta , eu il cred pe Hristos !
Auzi, ce zice Cleopa, ca Dumnezeu a pus arhangheli peste fiecare neam ? Si de ce anumite neamuri au pierit de pe fata pamintului demult iar altele dainuiesc si acum ? Adica de ce pe unele le-a stirpit si au pierit fara urme elocvente , iar pe altele inca le mai tine ? Sa aibe legatura cu vorbele lui David " ...Piara pacatosii de pe fata pamintului " adica , de la oameni pina la neamuri, impreuna unii cu altii !

Mai , pt. mine ... nu stiu , lucurile sunt cam incurcate ! Tu cum le vezi ? Ia , arunca-ma in scaldatoare !

2. Apreciez , si iti multumesc ca esti atent si magulitor, cind spui ca: " Cum nimeni? Vai frate, dar iti pierdusi credinta? Si apoi uitasi care e de fapt scopul parastasului? "

Cred ca mi-am pierdut credinta pe undeva prin Biserica lui Hristos !
Eu ma gindesc asa : parastasul nu se face pt. morti , ca daca esti ortodox si ai spus despre un adormit lumii acesteia ca este MORT, ti-ai si pus pecetea de "DISTEPT" si "DREPTCRESTINOS drept in frunte . Deci, parastasul este pt. oameni care nu mai exista printre noi , adica nu mai sunt vi ca noi, dar care traiesc, sunt vi in adevaratul sens al cuvintului in alta lume, si care trag folos din slujba aceasta . Dar oricit ai face parastas in lumea aceasta pt. cei din lumea cealalta , inapoi, asa ca noi in lumea aceasta , nu-i vei mai vedea nici o data.
Asadar , ca sa reformulez in felul in care matale nu ai putut sa intelegi : degeaba faci parastas pt vii nu ca noi , ca inapoi vii ca noi , nu ai sa mai vezi pe nimeni !

Deci, recitind , ce zisesi, imi pierdui credinta sau nu ?!

3. Dar cu ceea ce ma dadusi pe spate si ma umplusi ochi de admiratie este ca tu in sinea ta totusi crezi ca pt.nasul de botez (si probabil ca si cel de cununie) nu conteaza credinta , ca taina sa fie valida . Conteaza afundarile ...si celelalte !
Pt. asta te pup de admiratie pe frunte !
Ai facut exact ca si gospodinele stupide care invata sa faca mincare folosind cartea de bucate (ca sa fie scrupuloasa... Eterna "SOLA CARTA") dar care deoarece nu scrie si asta in carte, nu aprinde focul de la aragaz ... daca nu scrie in carte !
Ca o dai asa, mai segalnic este treaba ta , dar din punctul de vedere al unui crestin acestea sunt lucruri pe care nici in gluma nu trebuie sa le scapi astfel !

Dar daca eu totusi gresesc intelegind asa, insa tu crezi altfel ... atunci te rog sa ma ierti !

Last edited by zaharia_2009; 19.05.2012 at 00:32:15.
Reply With Quote