Citat:
În prealabil postat de lore86
Corect. Doar ca atunci cand preotul in ectenie pomeneste nasii, ii rosteste pe ambii.De asemenea lepadarile le rostesc impreuna, crezul la fel, participarea la "dansul baptismal" la fel.
Daca acest canon nu isi avea sensul, sfintii parinti nu l-ar mai fi dat.Altfel intreb: care sunt gradele de rudenie de gradul 1, 2 si 3 spirituale daca cel ce participa la botez alaturi de nas este doar un impreuna rugator?
Amintea canonul 54 Trulan ca nu ii implica spiritual pe toti participantii la botez.De acord.Dar de asemenea nu toti participantii rostesc lepadarile, crezul, participa la "dansul" baptismal etc. Pr Ilarion spunea ca cei care rostesc leadarile, crezul sunt nasi. CA nu e bine, ca nu e corect, asta e altceva.(asta in cazul nasilor multiplii). Pe cand parintii si alti particpanti nici nu rostesc lepadarile si nici crezul. Dar atunci cand se intampla ca finul sa aiba nasi multiplii, acestia se inrudesc intre ei....
|
Lore, hai sa evitam generalizarile si sa luam concret cazul prezentat de initiatorul acestui topic.
O scurta reconstituire. Din putinele date oferite, ne putem face o impresie generala, dar nu completa. Daca am inteles gresit din datele de pana aici, va rog sa ma trageti de maneca.
Fetita sa a fost botezata cu aprox. 3 ani in urma. Persoana care la Botez a tinut fetita in brate si a rostit lepadarile si Crezul este o persoana de gen feminin, ortodoxa si necununata la data Botezului. Doar ea a rostit Crezul.
Ea a participat la slujba Botezului insotita fiind de prietenul ei ( logodnic sau concubin, habar n-am) care nu era nici macar crestin la acea data, daramite ortodox.
Ok. Acum, pentru a nu cadea in extreme, fie amplificand exagerat situatia si rolul nasului, fie minimalizandu-l pana la negare, un mic refresh ca sa ne reamintim ce e Taina Botezului:
Conform invataturii ortodoxe, Taina Sf. Botez, la fel ca orice alta Sfanta Taina, are doua dimensiuni sau laturi: o latura vazuta si o latura nevazuta. Hristos Insusi e savarsitorul laturii nevazute, tainice, in timp ce, la partea vazuta, sesizabila cu ochii si urechile trupesti, se implica si preotul celebrant plus nasa/nasul.
Evident, atat latura nevazuta, cat si cea vazuta a Tainei Botezului sunt importante, intrucat fiinta copilului e o simbioza tainica dintre sufletul nevazut si trupul vizibil, dintre materie si nematerie.
In momentul afundarii copilului in apa impregnata de harul cel nevazut al Sf. Duh, intreaga faptura a copilului (trup vizibil +suflet nevazut) e invaluita
intr-un vesmant tainic de har, vesmant pe care il avea si Adam in rai, dar de care intreaga umanitate s-a lepadat atunci in Eden, cand primul ei reprezentant, Adam, a rupt legatura cu Dumnezeu.
Botezul inseamna reluarea acestei legaturi a omului cu Dumnezeu si invesmantarea lui cu acel vesmant de har, fara de care nu se poate ajunge si supravietui in Imparatia Harului: „de nu se va naste cineva din apa si din Duh, NU va intra in Imparatia cerurilor”.
Harul e mediul ambiant al Imparatiei, ”fluidul amniotic”, ca sa zic asa, (scuzati exprimarea), pe care duhul omului neavandu-l inca de aici, nu va putea supravietui pe lumea cealalta.
Spre deosebire de neoprotestanti, care nu fac botezul copiilor mici pe motiv ca acestia nu-l pot cere in mod expres, ortodocsii cred ca harul Botezului e ca roua cerului ce cade peste flori si doar daca cumva o floare nu-si deschide cupa, doar asa nu primeste roua.
In BO se boteaza copiii inca de mici tocmai pentru ca in mod firesc, faptura lor nu respinge harul, ci se deschide firesc, la intalnirea cu el.
Odata cu afundarea in apa Botezului, duhul copilului „intalneste” Duhul lui Hristos impregnat tainic in fiecare molecula de apa, si astfel El isi face salas in faptura lui.
Pentru asta e nevoie sa nu existe respingere, ci deschidere pentru primirea harului. Iar copiii mici au aceasta deschidere.
Copilul nou botezat iese din aceasta apa impregnata de har, ca o faptura cu totul innoita, invaluita tainic in acel har. Nu degeaba, imnul baptismal reia cuvintele Sf.Pavel : „Cati in Hristos v-ati botezat, in Hristos v-ati si imbracat”.
Deci, in cazul fetitei de care vorbim, daca partea vazuta a ritualului Botezului, Mirungerii si Euharistiei, a fost savarsita de un preot cu hirotonie valida, (adica prin punerea mainilor pe linie neintrerupta direct de la apostoli), atunci botezul fetitei e valid, adica fiinta ei a fost pusa in legatura tainica cu Hristos.
Acuma, ce rol are nasul la Botez?
Stim ca nas e acea persoana diferita de parintii naturali, care isi da acordul in numele copilului mic pentru a primi harul Sf. Duh. Prin asta devine parintele lui spiritual, iar in cazul nefericit ca ar ramane orfan, copilul nu va ramane de izbeliste. (Asta ar fi idealul, dar practica difera de la caz la caz).
Stim sigur ca un copil nu respinge harul de buna voie, dar bebelus fiind, nici nu-l va putea solicita. Stim sigur ca nici un copil mic nu-si doreste sa ramana despartit de Dumnezeu din cauza pacatului adamic pe care inevitabil l-am mostenit toti.
Nici un parinte normal la cap nu-si doreste pentru copilul lui sa ramana cu pacatul stramosesc si astfel sub stapanirea duhurilor rautatii. Nici bebelusul nu doreste asta. Dar bebelus fiind, nu poate rosti singur lepadarile de satana si de toate vicleniile lui. De aceea o face nasul in numele lui, urmand ca pe masura ce creste, sa i se explice copilului pe intelesul lui (iarasi utopie in multe cazuri).
Totodata, dar din nefericire a devenit si asta o practica rara, nasul impreuna cu parintii copilului, se angajeaza sa–l creasca ulterior pe copil dupa randuiala Bisericii lui Hristos pentru ca pe masura ce creste, sa nu-si spurce si sfartece prin pacate vesmantul de har cu care s-a imbracat tainic la Botez.
Daca dupa ce va ajunge matur, va ajunge la concluzia ca n-are nevoie de Dumnezeu, ca-l enerveaza Biserica si preotii, si ca vrea sa devina ateu, sectar, budist ori satanist etc., e liber sa rupa relatia. Pe riscul lui, of course. Se poate razgandi totusi, ca de aceea a lasat Hristos si Taina Spovedaniei.
Pe de-o parte are dreptate AlinB cand zice ca harul Sf. Duh lucreaza in sufletul noului botezat indiferent de vrednicia nasului. Harul se face lucrator in functie de cel care il primeste si il foloseste. Nimeni nu poate da vina exclusiv pe nas pentru propria ratare si nelucrare a sufletului.
Pe de alta parte insa, pentru buna evolutie spirituala a copilului, nu e tot una daca nasul e un ortodox practicant sau nepracticant. Iar sa fie din indolenta preotului chiar un necrestin (budist, musulman, satanist) inca n-am auzit. Plus ca el trebuie sa rosteasca lepadarile de satana in numele copilului. Or, daca el insusi nu s-a lepadat de toate lucrurile satanei....??
Asa incat, daca initiatorul topicului se intreba in ce fel fetita lui va fi afectata de necredinta prietenului nebotezat al nasei, raspunsul e: in aceeasi masura in care fetita va fi afectata de neimplicarea sau proasta implicare a parintilor in educatia ei, de acum incolo.
Exista convertiti la maturitate care dau clasa oricarui ortodox nascut in familie ortodoxa. Poate si sotul nasei e un caz special de convertit si atunci fetita va avea doar de castigat. Who knows?