Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Mai mult: din moment ce noi îi judecăm global pe țigani, de ce ne mirăm când alții aplică judecată globală românilor ?
Adevărul este că pacostea asta a judecății globale noi o aplicăm nu numai vizavi de țigani, de evrei, de unguri, de legionari, etc, etc, ci și în cadrul conflictului româno-român. Cât de des am auzit că ardelenii sunt nu știu cum, oltenii sunt așa, moldovenii sunt pe dincolo!
|
Da, dar acum voi face și eu o astfel de generalizare: nu știu de ce, dar toți ardelenii pe care-i cunosc sunt foarte diferiți față de noi, cei din alte regiuni ale țării. Nu știu, sunt mai calmi, mai politicoși și, nu în ultimul rând, mai credincioși. Serios, o spun dezinteresat, fiindcă sunt din Muntenia și n-am rude originare din Transilvania. Pur și simplu, ardelenii sunt altfel, se observă clar faptul că au trăit într-un alt mediu, într-o altă civilizație.
Un părinte de origine ardeleană (cred că este din Sibiu, dacă rețin corect) îmi povestea că acolo, dacă un preot nu predică bine, nu mai are viață bună cu enoriașii, nu-l mai ia nimeni în considerare.
Nu în ultimul rând (de fapt, chiar în primul rând), îi respect foarte mult pe românii din Ardeal pentru consecvența lor în credință. Pe parcursul atâtor secole, acești compatrioți ai noștri au reușit, în ciuda intemperiilor istoriei, să rămână neclintiți în Ortodoxia lor. Fără a avea intenția de a agrava polemicile confesionale de pe forum, cred că este frumos să ne amintim, cu admirație și profund respect, de momentul în care nobilii români ortodocși, având de ales între păstrarea credinței și păstrarea rangului social (în 1366), au preferat să decadă în starea de țărani, poate chiar de iobagi, decât să-și părăsească credința din motive politice. Sigur, au existat și excepții (nu, n-am uitat de familia lui Iancu de Hunedoara...). Repet, am doar intenția de a sublinia consecvența acelor creștini, iar nicidecum de a denigra în vreun fel Biserica occidentală. Acel decret din 1366 a fost emis de către regele Ungariei, așadar Biserica catolică n-a fost responsabilă pentru ceea ce s-a întâmplat.
Mai târziu, situația s-a repetat cu autoritățile habsburgice care știm ce au făcut cu românii ortodocși, știm cum i-au tratat...
În secolul trecut, creștinii uniți cu Roma (greco-catolici) din Ardeal și din întreaga țară au dat dovadă de aceeași consecvență admirabilă, răbdând cu un curaj eroic persecuțiile dezlănțuite împotriva lor de către regimul anticreștin comunist.
Nu știu cum se face că ardelenii aceștia, parcă în toată istoria lor, deși aflați tot timpul sub ocupația cuiva (unguri, turci musulmani, austrieci, din nou unguri de la întemeierea Imperiului Austro-Ungar), au reușit să-și păstreze neschimbate valorile în care credeau (ortodoxe, sau catolice, după caz), iar astăzi au această atitudine calmă, liniștită, vrând parcă să ne transmită faptul că, indiferent ce încercări duhovnicești și/sau politice ar mai veni asupra lor, pe ei are cine să-i păzească, o Autoritate mai puternică decât toate forțele omenești din lumea aceasta.
Dumnezeu să-i țină așa!