View Single Post
Vechi 15.05.2012, 10:46:08
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Ce a facut el putea face oricine cu putina cautare pe Internet si o mica investitie + ceva pregatire vizavi de conceperea actului in sine si punerea in scena.
Amuzant e cum unii chiar l-au luat in serios, ori crezand ca are puteri magice ori ca e frate cu necuratul.
Vad ca s-a ajuns la o confuzie. Mentalismul original este o imbinare intre tehnici paranormale (hipnoza, sugesite mentala, etc.) si iluzionism. Cel putin asta spune definitia lui de pe wiki. E si logic, altfel s-ar numi iluzionism ca tot iluzionismul.
Singura problema este daca Gog foloseste mentalismul sau doar iluzionismul, adica trucuri folosite de iluzionisti. Am aratat si eu ca in unele cazuri sunt trucuri (citirea cu agrafa, indoirea monedei, probabil si lingurile), dar acestea nu tin de hipnoza si sugestie.
Acum Gog poate vrea sa dea doar impresia ca face sugestie si hipnoza si de fapt sa fie doar trucuri. Iata aici e evident ca vrea sa aplice sugestia (sau hipnoza), sau vrea sa dea impresia ca o face: http://www.youtube.com/watch?v=zhuh89_jV1c
E vorba de secventa cand vorbeste cu Mihai Petre, face niste miscari cu mainile si apoi spune acum si pocneste din degete.
La face si in semifinale tot cu ghicirea unui numar, face exact la fel cu un spectator. Acestea sunt tipice pentru hipnoza/sugestie. La aceste tehnici paranormale uunui subiect ii este indusa o transa (in cazul hipnozei) si apoi acela face ce i se sugereaza. La sugestie mentala nu e nevoie de o transa care se observa, ci de un scurt moment in care se spune sugestia.
Asadar poate el vrea doar sa para ca induce o hipnoza/sugestie, dar in realitate sa n-o faca si sa fie doar un truc de iluzionism. Dar adevarul e ca se poate face. E posibil sa o si faca, pentru ca am arata ca pe blogul lui avea un articol despre hipnoza, deci nu e in afara de acest subiect.
Daca a facut doar iluzie e bine pentru el, si merita si premiul. Daca foloseste mentalismul nu e prea bine.
Reply With Quote