CASA PĂRĂSITĂ
Când eram copii casa părăsită ne speria.
Poarta smulsă din țâțâni zăcea la pământ.
În grădină florile și buruienile creșteau amestecate invadând aleile.
Totul era abandonat, fără stăpân, fără paznic.
Când ne întorceam de la școală am fi putut să ne odihnim pe băncuța de la intrarea în curte.
În plus în livada din spatele clădirii se coceau la soare cireșe, mere, pere, prune care ne ispiteau.
Dar noi treceam prin fața casei părăsite, fără să ne oprim vreodată, pentru că ne era frică de ea.
Părea un mormânt așezat la marginea drumului.
Scânduri groase, bătute neglijent în cuie, îi barau ușa și ferestrele.
Niciodată nu a ieșit fum pe coșul său, niciodată nu s-a văzut o rază de soare pe pragul său, niciodată nu a strălucit o lumină în ochii săi închiși.
Casa părăsită, oarbă și surdă, rămânea indiferentă la frumusețea câmpurilor din jur.
Rece și mută, nimic nu putea s-o scoată din toropeală și nicio voce nu-i trezea ecourile.
Doar noaptea vântul aducea dinspre casa moartă strigăte lungi, neomenești, ca niște vaiete. Așa spuneau sătenii...
Unul dintre noi a propus odată să dăm la o parte scândurile unei ferestre și să privim înăuntru.
Dar n-am îndrăznit.
Se petreceau poate, sub acel acoperiș, lucruri teribile.
În spatele ferestrelor închise se mișcau fără îndoială umbre și ce groază ne-ar fi cuprins dacă, cu ochii pe geam, am fi zărit, într-o cameră învăluită în întuneric, un sicriu înconjurat de lumânări aprinse.
Seara treceam pe cealaltă parte a drumului și întorceam capul de teamă să nu vedem ceva înspăimântător.
Casa era oare bântuită cum crdeam noi?
Nu, dar vechi amintiri alunecau pe lângă ziduri și suflete de demult plângeau jalnic în camerele sale goale.
Altădată casa părăsită a fost veselă și vie.
Înveselită de râsul copiilor numeroși și de bucuria părinților care-i priveau jucându-se.
Vie datorită muncii care întărește sufletele.
Vreme îndelungată ea a fost ocuptă succesiv de tați, fii, nepoți, strănepoți ș.a.m.d. și pământul le-a hrănit întotdeauna familiile.
Vreme îndelungată strămoșii s-au născut, au trăit, au murit în casa azi închisă și fiecare când a plecat în marea călătorie și-a luat adio din priviri de la același câmp și pâlc de copaci.
Dar, într-o zi, casa a revenit unui fiu în care sufletul înaintașilor nu mai trăia.
Acesta căutând o muncă mai ușoară nu și-a mai lucrat pământul.
Pământul s-a închis. Pâinea a început să lipsească din casă. Și omul nostru, deja dezrădăcinat, a blestemat pământul care totuși era roditor.
Atras de mirajul banilor și al luxului facil, locatarul cel rău a hotărât să emigreze.
El a vândut tot ce avea prin casă și pe lângă casă, apoi, așa cum închizi un sicriu, blocă ușile și ferestrele cu scânduri și plecă.
De ce nu a vândut și casa, de ce nu a vândut și pământul, nu știu, poate că nu l-a lăsat inima s-o facă.
De atunci casa emigrantului e închisă, condamnată, aproape blestemată, obiect de spaimă pentru copii, de tristețe pentru vecini și de jale pentru parohie.
Aceia care pleacă astfel știu oare că se sustrag unei datorii de onoare și sfinte?
Cred ei că lasă în urma lor doar un acoperiș pe patru ziduri?
Ei părăsec mai mult decât atât.
Ei renunță la ținutul natal, la parohia unde au trăit liniștit moșii și strămoșii lor, la biserica unde aceștia au îngenuncheat, la pământul care le păstrează oasele, la ogorul lucrat cu trudă și apărat cu arma în mână de șirul nesfârșit al generațiilor, la comoara tradițiilor, la sănătoasele obiceiuri de familie, la limba română.
Ei abandonează întrega moștenire a înaintașilor, ei reneagă Patria!
Și totuși, Patrie mamă, nu-i blestema pe cei care au plecat.
Nu toți sunt ingrați.
Doar unii te-au renegat și te-au uitat orbiți de patima banului.
Pe ceilalți însă doar drame dureroase i-au hotărât să plece printre străini.
Aceștia se mai gândesc încă la tine și te mai iubesc. Pe ei continuă să-i îndrăgești, Patrie, oriunde s-ar afla. Ei au rămas fii tăi, ei fac să trăiască în străinătate sufletul tău.
Dacă într-o zi îi va determina bunul Dumnezeu să se întoarcă primește-i blândă și miloasă.
Pentru a le sărbători întoarcerea pune cele mai proaspete flori pe marginea drumurilor tale, scaldă-ți câmpurile într-o lumină mai caldă, fă-ți pădurile mai verzi, acoperă-ți vârfurile munților cu zăpada cea mai albă, fii mai frumoasă ca niciodată.
Apoi deschide-ți brazda pentru fierul plugurilor lor, primește, mamă fecundă, sămânța pe care mâinile lor muncite o vor răspândi peste brazdele tale și bucuroasă rodește grâu înalt de un stat de om cu spicul cât pumnul.
De dragul lor acoperă-ți pajiștile cu iarbă grasă, umple-ți codrii de cântecul păsărilor și prin toate ferestrele caselor redeschise fă să intre mirosul plăcut de fân proaspăt cosit.
Predescu Virgil