Citat:
În prealabil postat de ioanna
Ce traditie a regalitatii are Romania? (atentie, Romania!)
|
Asta este ca și când ați susține că tradiția și istoria României încep la 1877. Încă nu vă dați seama de ciudățenia punctului de vedere ? Este ca și când, la întrebarea "ce tradiție liturgică are BOR ?" eu v-aș răspunde "de la Miron Cristea încoace". Nu ați socoti un asemenea răspuns ușor absurd, ca să zic așa ? Ce sfânt Ioan Gură de Aur, ce Sfânt Vasile cel Mare, ce sinoade ecumenice ? Aiureli! Dacă istoria și tradiția României încep cu independența de stat, atunci istoria și tradiția BOR e încă mai recentă și începe cu autocefalia lui Miron Cristea.
Dar chiar și așa, dacă începeți cu independența, tot nu iese socoteala că țara noastră ar avea mai puțină tradiție a regalității decât a republicii. România a fost regat oficial și cu acte în regulă, cum vă place, de la 1886 la 1947. Avem 61 de ani de regat. A fost republică de la 1948 până în prezent: 2012. Mie îmi ies 63 de ani. Cam la egalitate. Bun, să vedem acum ca număr de regi vs număr de prezidenți. Pe un taler avem 4 regi: Carol, Fardinand, Carol, Mihai. Pe celălalt punem tot...4 președinți: Ceaușescu, Iliescu, Constantinescu și Băsescu. Dacă nu am uitat pe nimeni, meciul e 4:4.
Citat:
p.s daca s-ar face referendum eu as vota “pentru” monarhie parlamentara. Nu cred insa ca si-ar dori principesa Margareta sa-si asume responsabilitatea de a fi Suveran (regina).
|
Rămâne de văzut cine să fie suveran. Dacă se va merge pe modelul de la 1923 cu un monarh mai mult simbolic, importanța persoanei care ocupă tronul este ceva mai mică decât al președintelui care o face. Înaintașii noștri care, în timpul crizei la care a dus meciul Cuza-Monstruasa Coaliție, au hotărât dinastie străină au căzut de acord mai întâi asupa principiului, apoi abia asupra princepelui. Și au avut ceva de căutat până când un prinț dintr-o familie serioasă a acceptat aventura de a fi domnitor aici. Dar, cu ajutorul lui Dumnezeu, l-au găsit pe un Hohenzollern, care a fost un balsam pentru țara asta cu vechi răni și urdori.