View Single Post
Vechi 19.04.2012, 13:51:25
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Nu e nevoie de o justificare, eu nu te-am contrazis de fapt, am aratat doar ca pot exista si exceptii, dar regula trebuie sa fie aceea de diferenta nu prea mare, cum scrie si in Pravila.
Ca si exceptii, chiar la aspectul fizic, cunosc persoane care la 40 de ani si ceva arata ca la 20 si ceva (fara sa exagerez), cineva vazand o poza cu fiica a crezut ca e o prietena a fiicei sale. Sunt unele persoane care isi pastreaza o infatisare tinereasca pana cand incep sa imbatraneasca. la fel cum am vazut si persoane care la 20 si ceva de ani arata cu 10-20 de ani mai in varsta, cred ca depinde de genele mostenite. Tot asa, stiu persoane care la 60 de ani mai aveau inca parul nealbit, iar altele la 30 de ani incepeau deja sa fie grizonate. De exemplu, daca o persoana din aceasta cu aspect mai tineresc se gandeste sa se casatoreasca pe la 40 de ani si se casatoreste cu cineva de varsta apropiata care poate parea si putin mai in varsta ar fi cam in aceeasi situatie ca o diferenta de 20-30 de ani la prima privire.
Ca sa inchei cu un exemplu, in preajma Pastelui am revazut o familie cu copii mici care merge tot timpul la biserica, cel putin duminica in care sotia nu arata nici de 20 de ani, iar sotul pare de peste 40 de ani. Nu stiu daca e diferenta de varsta intre ei sau sunt de varste destul de apropiate. O alta familie care vine tot timpul la biserica are patru copii, dar parintii nu arata ca ar avea nici 20 de ani, par niste adolescenti.
Fireste ca acestea, toate variabilele unei asemenea povesti, exista iar noi nu putem sa le epuizam acum prin discutie .
Ai dreptate prin ceea ce spui . Eu insumi provin din 2 familii de bunici cu longevitate intre 85-96, cu constitutie si status corporal f. bun, asa incit virsta biologica este discordanta bine cu infatisarea persoanei, in sensul ca par mult mai tinere .
Prin profesia mea vin permanent in contact cu omul , cu constitutia, cu chipul si cu intimitatea lui astfel incit pot evalua bine statusul omenesc la un moment dat , cu avantajele si dezavantajele lui . Am ocazia sa vad cele mai multe moduri de combinare a partenerilor legate nu numai de virsta, ci si de interese, de temeri, prin situatii neevaluate corect(adica de pacalire), cu comportamente de tot felul in cadrul unei asemenea relatii dar care initial au debutat cu mare bine. Adica , modul acesta de mariaj este pt. mine o realitate destul de bine cunoscuta si nu ceva livresc sau ipotetic.
Dar chiar si in situatia , aparent favorabila, in care corpul nu-ti tradeaza virsta , trebuie sa te tradeze judecata, puterea si profunzimea ei, constiinta si mai ales credinta in Dumnezeu si sa iei o hotarire cit mai grabnica.
Daca aceepti situatia pic-cu-pic si te indulcesti in ea , atunci pe nesimtite treci in alta etapa si lucruile devin mai greu de clarificat.
Chiar daca ii socotim apriori pe parteneri de buna credinta, cu credinta si nadejde in Dumnezeu si straini de cel mai mic gind de a profita de celalalt sub orice forma .
Totusi, constiinta (cea care o impiedica pe feciora sa desfrineze, socotind ca ea ar fi mai tinara) este o stavila adevarata si atunci cel mai bun lucru este sa cercetam vointa lui Dumnezeu (si nu stau acum sa desvolt cum se face aceasta !)si abia apoi sa indrasnim ceva .
In filmul OSINDA, a lui Sergiu Nicolaescu este un moment in care protagonistul , Manolache, interpretat de Amza Pelea, mai mare in virsta fiind decit cea care il indragea (i-am uitat numele de personaj dar este interpretat de Ioana Pavelescu) , dupa avertizari repetate , ii pune in vedere in mod magistral ceea ce ar insemna o relatie intre ei si responsabilitatile care decurg din aceasta . Si am spus astfel ca o exemplificare lapidara la ceea ce am aratat mai sus .
Dar de aici, de la buna credinta , de la sufletul simplu si curat , de la cultivarea moralei crestine si pina a fi indiferent acestora si a te lasa prada instinctelor sau nevoilor , pina la a te binecuvinta singur pt. pacatul pe care il savirsesti si a te deslega singura/singur si in consecinta ... este cale lunga . Una-i una si alta-i alta !