Citat:
În prealabil postat de catalin2
Canonul acela cu diferenta de zece ani nu l-am intalnit pana acum, o sa il caut in pravila.
|
Chiar te rog sa-l cauti, Catalin, nici eu nu l-am gasit. Stiu ca diferentele mari nu sunt acceptate(recomandate):
Pravila Mare, in Glava 198 "Graieste Pravila, ca pre la nunte sa cautam nu numai caci se cade; ci sa cautam de se si cuvine... sa nu fie barbatul de 50 de ani si muierea de 12 sau de 15, sau muierea de 50 si barbatul de 20; deci bine cum se cade si cinstit iaste asa, ca sa fie barbatul si muierea in varsta ce e pre lege cum graiesc dumnezeiestile pravile, iar cum nu se cade si afara de dreptate iaste cum e mai sus sa fie barbatul batran si muierea tanara, sau muierea batrana si barbatul tanar; care lucru nu iaste cum nu se cade, ci inca e rusine, dosada, imputare si batjocura... sa se pazeasca cum se cade de varsta, sa nu fie barbatul batran si muierea tanara, nici muierea batrana si barbatul tanar; ci sa fie amandoua partile deopotriva de ani (apropiati ca varsta, n.n.)..."
Ce nu am inteles e daca BO nu recomanda astfel de casnicii sau chiar nu administreaza deloc Sf. Taine daca diferenta este mare, insa varsta lor se incadreaza in limitele impuse (16-60; 18-70)