Penticostarul, in calitate de carte de cult folosita in perioada liturgica omonima, mai este numit si "Triod al bucuriei" sau "Triod inflorit". Ca si Triodul acesta inca mai contine canoane formate din 3 sau 4 ode, insa specificul lor este bucuria duhovniceasca.
Mi-a placut mult inainte-cuvantarea Mitropolitului Veniamin Costachi la editia tiparita a Penticostarului in Manastirea Neamt (1834). Surprinde insasi esenta acestei perioade liturgice:
"Penticostar: o, carte veselitoare! Si decat toate cartile mai poftita. O, carte nepretuita! Si decat aurul cel lamurit mai stralucita. Cincizecelnic, carele in sineti cuprinzi numai pre cele cincizeci de zile mai veselitoare ale anului si tainuit arati pre incepatura vietii cei fara de moarte, pre veselia cea pururea fiitoare a slavei cei vesnice, pre veacul cel fara de sfarsit, pre cel dupa invierea cea de obste asteptat si deapururea cu Dumnezeu fiitor [...]
O, carte aurita! Tu ivindu-te risipesti toata intristarea sufletelor si Biserica lui Dumnezeu se umple de lumina si de stralucire. Tu aratandu-te gonesti toata posomorirea fetelor ce se pricinueste din intristarea inimilor celor obidite de lacrami si de amaraciune. Tu pre toti credinciosii ii chemi ca de obste sa se veseleasca. Tu de obste tuturor le dai bune nadejdi de mantuire. Tu chemi si pre drepti si pre pacatosi si pre cei ce s-au infranat si s'au postit si pre cei ce s'au lenevit si nu s'au postit, ca toti dimpreuna sa se bucure si sa se veseleasca. O, carte cu multe nume impodobita! Tu aratandu-te indata trambitezi pre*Invierea lui Hristos: Hristos a inviat!”.
|