View Single Post
  #586  
Vechi 05.04.2012, 19:40:50
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 09.02.2011
Religia: Ortodox
Mesaje: 4.872
Implicit

Citat:
În prealabil postat de vsovivi Vezi mesajul
Iar Antonescu nu avea un tratat scris cu sovieticii și nu le putea accepta capitularea necondiționată cerută de ei și atunci era hotărât să întărească cele trei aliniamente Nistru, Prut, Iași Nămoloasa... și v-am explicat că frontul nu avea cum să fie spart, căci hortiștii și nemții din vest, de pe munți lansau atacuri blițcrig, susținute de tancuri, motorizate și aviație, iar românii în sud stăteau pe poziții și cu tunuri și tancri și așteptînd lupte la baionetă și cu toate dotările nefolosite și cu aviația din spate ar fi încercuit rapid orice ofensivă sovietică. Era imposibil de spart frontul din est, deci Antonescu avea perfectă dreptate militară în pragmatismul său. El ajutase în primul război mondial când s-a scris cu sânge : pe aici nu se trece, și acum voia să scrie din nou la fel, și avea dreptate, nu se puteau sparge cele trei aliniamente.

Nemții nu suferiseră înfrângeri până la 23 august ci doar se retrăseseră din Africa deoarece le distrugeau pe mare aprovizionarea și din spațiile largi sovietice deoarece apăruse pericolul cel mare de pe continent, în vest.
La data aceea nimeni nu se putea considera învingător ci era o continuă distrugere reciprocă... și ea putea să rămână așa vre-o 2-3 ani și sigur se ajungea la războiul atomic, în care Ploieștiul și Clujul ar fi fost primele vizate.

Regele Mihai n-a stat pe gânduri și analize pragmatice ci a hotărât rapid știind care este cauza dreptății:

Eliberarea Ardealului de Nord și înțelegerea cu sovieticii pentru Basarabia și Bucovina, căci la vremea întoarcerii armelor frontul era pe Nistru!.. și mai știa că sufletul român fracofil, anglofil, rusofil, grecofil, și americanofil, nu putea fi călcat în picioare într-un război pe invers și apoi printr-o pace ridicolă lăsând în foc pe frații care ne ajutaseră la făurirea României Mari, patria Domnului!

Deci trădător și laș a fost Antonescu deoarece așa cum nu a dorit să-l asculte pe Carol al II-lea care nu dorea să intre în război de partea nimănui căci lupta era doar cu politicienii patrihoți autohtoni de mucava, tot așa nu a dorit să se supună unsului Domnului... pentru socotelile lui pragmatico-militare lașe... nevârnd să vadă evidența: că furerul nu era cu nimic mai bun decât sovieticii ci de aceiași sorginte vicleană socialistă care se lepădase de Dumnezeu!

Astfel că trădarea cea mare nu este nici a regelui și nici a lui Antonescu ci a speculanților flașnetari roșii și proz care s-au emanat apoi după lozinca:

''la plăcinte înainte, la război înapoi'' și mereu s-au reemanat apoi la confiscarea meritelor de la eroi în stil de mare campion terorist viclean și impostor... rescriind ei istoria și adevărul și răspândindu-l la nesfârșit prin flașenatrii roșii.
In vara fierbinte a anului 1944 ,armata germana evacuase Bielorusia si isi stabilise pozitii defensive puternice pe Vistula. La Sud situatia era inca neclara, desi rusii presau puternic ,desfasurandu-si nenumaratele tancuri si divizii de infanterie ,germanii si romanii rezistau destul de bine. La 20 August Frontul 2 Ucrainean a atacat la sud de Iasi. Este momentul in care la 23 August radio Bucuresti anunta ca Romania a facut pace cu Aliatii si a declarat razboi Germaniei.
Armata Rosie speculeaza situatia nou creata si in 27 August intra in Galati, apoi ocupa campurile petrolifere de la Ploiesti si pe 30 August "eliberaeaza" Bucurestiul. Blindatele rusesti parcurg 400 Km in nici doua saptamani. Dupa inca o saptamana Armata Rosie se deplaseaza pana la Turnu Severin ,la granita cu Iugoslavia (parcurg peste 300 Km). Este o conjunctura extraordinara pentru rusi, care deschide noi perspective de a scurta razboiul si totodata pentru a ocupa cu usurinta mari teritorii. Pentru nemti este o colosala catastrofa, mai mare ca cea de la Stalingrad. In cateva zile pierd aliniamentul fortificat Focsani-Namoloasa-Galati si un teritoriu imens in Balcani. Mai mult Armata 6-a germana (20 de divizii) se dezintegreaza si un hau se casca acum in frontul ruso-german.
Este clar ca aceste evenimente au condus la scurtarea razboiului. Daca Romania lupta pana la capat alaturi de nemti, cu siguranta Armata Rosie ar fi avut mari dificultati in a rupe pozitiile germano-romane. In plus pozitiile defensive puternice de pe Vistula s-ar fi continuat in sud cu linia Carpatilor, care ar fi fost ocupata de armata germana si romana. Bariera Carpatilor ar fi reprezentat un obstacol formidabil pentru Armata Rosie.
Se insista prea putin pe acest moment decisiv in desfasurarea razboiului. Nu trebuie omis faptul ca Wehrmacht-ul avea inca o forta considerabila ,iar finalul razboiului putea fi doar intuit. In vara anului 1944 nemtii inca dispuneau de importante mijloace de a continua lupta.
Asa cum Armata Rosie nu a reusit sa treaca Vistula decat peste sase luni, exact la fel s-ar fi putut intampla pe linia fortificata Focsani-Namoloasa-Galati.
Este evident ca 23 August a fost un act nesabuit al Romaniei si al Regelui Mihai. In primul rand romanii si-au tradat aliatii alaturi de care luptasera timp de peste trei ani de zile, in al doilea rand elita Armatei Romane de pe Frontul de Est a intrat in captivitatea rusilor, in al treilea rand tot frontul romano-german s-a prabusit oferind Armatei Rosii o oportunitate unica si extraordinara ; oportunitate care a fost exploatata din plin de rusi, care nu au ezitat nici o clipa in a ocupa Romania fara lupta.
Armata Romana numara peste 1.000.000 de oameni ,iar Grupul de Armate Ucraina de Sud, comandat de generalul Friesner avea aproape 500.000 de oameni, dotati cu sute de tancuri, artilerie puternica si cu o mare experienta in purtarea luptelor defensive. Cele doua armate reunite si rezolute in lupta cu siguranta ca ar fi reprezentat un adversar redutabil pentru rusi.
Dupa 23 August 1944 ne-am ales cu 45 de ani de comunism si cu faptul ca germanii nu ne vor ierta in veci pentru marea capcana pe care le-am intins-o in acea vara fierbinte.
In acest context, trebuie subliniat si faptul ca daca Romania ar fi luptat pana la capat alaturi de nemti, am fi putut asista la evenimente imprevizibile in urmatorul an sau chiar mai mult de atat, Germania ar fi fost capabila de mari surprize pe plan politic si militar. Implicit rusii nu ar fi ajuns asa repede in Balcani si nu li s-ar fi deschis portile Europei Centrale.
In subsidiar ,trebuie amintit ca Ungaria a luptat pana la capat alaturi de germani ,iar Europa de astazi o rasplateste pentru asta ,mai mult nu dezvolt, acesta este un alt subiect.
Concluzionand, putem spune cu certitudine ca 23 August 1944 este o zi neagra in istoria Romaniei ,implicatiile acestei zile istorice marcand societatea romaneasca pana in ziua de astazi.