Citat:
În prealabil postat de penticostalul
Inca nu. Probabil va fi chemat. A fost chemat la „sapuneala” data trecuta cand a mers el sa predice in biserica ortodoxa si greco catolica. Acum insa are o „vina” mult mai grava: a permis catehizarea bisericii penticostale cu invataturi ortodoxe. E posibil sa fie scos din slujire. Dar e treaba lui, a fost un risc asumat.
Dar am si eu o intrebare pentru tine. Si pentru Catalin.
Ati apreciat slujirea parintelui Necula:
Nu credeti totusi ca parintele Constantin Necula ar trebui caterisit?
Totusi parintele, ca si ceilalti ortodocsi prezenti, s-a rugat impreuna cu ereticii, au rostit crezul impreuna cu ei, parintele a predicat frumos, e adevarat dar ... intr-o biserica eretica, l-a numit pe Vladimir Pustan frate. Nu sectant si eretic cum ar fi trebuit.
Eu as zice sa nu devenim ecumenisti pentru ca ecumenismul e panerezia secolului.
Deci, ce spun canoanele?
|
Într-adevăr, din păcate, există persoane care confundă consecvența în Ortodoxie cu intoleranța, neînțelegând faptul că, în realitate, credința noastră este total contrară habotniciei și izolării față de ceilalți.
Biserica noastră nu este un club exclusivist, ci comunitatea celor care cred în Hristos, se împărtășesc cu El în Sfintele Taine și se străduiesc să trăiască în libertate și adevăr, păstrând neschimbată învățătura Domnului Iisus. Din acest motiv, noi suntem (sau ar trebui să fim, dacă ne-am înțelege cu adevărat vocația) deschiși față de toți cei care doresc să comunice cu noi, să ne înțeleagă modul de gândire și, mai ales, față de cei care împărtășesc cu noi credința în Dumnezeul Cel adevărat (adică sunt creștini).
Ați spus că "Totusi parintele, ca si ceilalti ortodocsi prezenti, s-a rugat impreuna cu ereticii, au rostit crezul impreuna cu ei..."
Părintele a mers într-o comunitate de creștini pentru a le împărtăși câteva gânduri despre Ortodoxie. A rostit împreună cu acei creștini Crezul nostru, Crezul formulat de către Părinții Bisericii din sec. al IV-lea. Cred că niciun ortodox nu va putea protesta împotriva faptului că, în Duminica Ortodoxiei, un părinte i-a convins pe mai mulți creștini dintr-o altă confesiune să rostească Simbolul Credinței împreună cu el. :) Este un gest frumos, ce dovedește, pe de o parte, faptul că toți creștinii credem în Adevăratul Dumnezeu (Sfânta Treime), iar pe de altă parte, îi conștientizează pe creștinii neortodocși, într-un mod foarte delicat, despre rolul pe care Sfinții Părinți l-au avut în formularea sistematică a învățăturii de credință. Aș vedea o singură dificultate în privința rostirii Crezului împreună cu eterodocșii: atunci când s-a ajuns la cuvintele "într-una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească Biserică", fiecare s-a gândit la Biserica/confesiunea căreia îi aparține, astfel încât, deși toți rosteau aceleași cuvinte, înțelegeau realități diferite...
Ați mai afirmat că "...intr-o biserica eretica, l-a numit pe Vladimir Pustan frate. Nu sectant si eretic cum ar fi trebuit".
N-ar fi trebuit ca un preot să numească pe cineva "sectant" și "eretic". Putem afirma că o anumită idee este eretică (deși, într-o polemică, ar fi nepoliticos să calificăm astfel opinia celuilalt), dar niciodată nu avem dreptul de a ne pronunța în privința credinței sau necredinței unei persoane, din simplul motiv că doar Dumnezeu cunoaște gândurile din adâncul sufletului fiecăruia dintre noi și motivele ce l-au determinat pe fiecare credincios să adere la o anumită religie sau confesiune. Cred că părintele și-a îndeplinit foarte corect misiunea: a mărturisit cu dragoste și convingere Ortodoxia, rămânând foarte sincer în dialog (a menționat încă de la începutul prelegerii scopul prezenței sale la acea conferință, fără a încerca să manipuleze sau să folosească tehnici de "captatio benevolentiae"), păstrând, în același timp, păstrând o atitudine foarte deschisă, tolerantă și diplomatică (în sensul pozitiv al cuvântului). Nu i-a jignit și nu i-a întristat pe acei creștini, care l-au invitat în mijlocul lor și s-au arătat dispuși să-l asculte. În același timp, a vorbit deschis, cu sinceritate și convingere, despre crezul său, despre Ortodoxia care-i este atât de dragă pentru că, prin acest mod de viață, a cunoscut bucuria comuniunii cu Domnul nostru Iisus Hristos.
"Deci, ce spun canoanele?"
În câteva cuvinte, după înțelegerea mea, atitudinea unui ortodox față de creștinii de alte confesiuni este bine să se caracterizeze în special prin două trăsături:
consecvență în mărturisirea credinței și
iubire, respect, sinceritate față de ceilalți, indiferent de convingerile lor.
Cred că relativismul și intoleranța sunt cele mai grave ispite ce trebuie evitate în dialogul cu cei de alte credințe, iar părintele a reușit "să nu se abată nici la dreapta, nici la stânga", ferindu-se de ambele extreme.
Doamne ajută!