Citat:
În prealabil postat de lore86
Credinta dvs despre fantome contravine , zic eu cu invatatura Bisericii.
Deoarece Biserica invata ca dupa moarte omul este infatisat la judecata, de unde conform vietiii traite va primi "repartitia": rai sau iad.
In cazul sfintilor, vorbim de o alta situatie. Aceea ca ptr viata lor sfanta si ptr evlavia oamnenilor, Domnul le ingaduie sa plece in misiune, devenind astfel ajutatori ai crestinilor.
De asemnea avem multe exemple, chiar in viata sf Ioan Evanghelistul cand dracii lua chipul celor plecati dincolo ptr a-i duce in inselare pe cei ramasi. Vorbim asadar de draci care iau chipului omului cunoscut si nu de sufletul aceluia care nu isi gaseste linistea si umbla de nebun. Dupa judecata, fiecare isi gaseseste locul, asa cum am mai spus.Doar ca prin rugaciunile Bisericii cei din iad se pot ridica, sau in functie de caz chiar iesi.
As vrea sa imi aduceti argumente cand cu o forta demonica este chemat un suflet de la locul unde este asezat dupa judecata. Va spuneam adineori de ex oamenilor morti in mare, prin inecare pe care vrajitorul Chinopos,ii aduce pe cei morti, spre bucuria familiei acestora. Dar abia dupa ce "inviatii " sunt obligati prin puterea lui Hristos sa marturiseasca cine sunt isi arata adevarata infatisare de draci. Asadar draci , nu suflete ratacite.
Cum adica"au refuzat sa plece?" pai daca ar fi sa tina cont de dorinta fiecaruia, ar mai intra vreunul in iad? Ca doar toti vor raiul? Odata trecut dincolo nu mai exista"vreau" sau "nu vreau". Acolo vointa ta devine zero: esti luat, dus la judecata, iti primesti "repartitia" si nu mai poti schimba nimic(doar rugaciunea Bisericii o mai poate face.)
|
Subscriu postarii lui Lore.
Si eu citesc povestea despre vrajitorul Chinops copiilor, in scop educativ, sa stie ca dracii pot lua infatisarea celor decedati pt a insela (nefiind constransi de neputinte fizice sau moarte, ei oricum cunosc orice se poate cunoaste despre oricine a trait vreodata, inclusiv "secrete"), deci isi pot asuma false identitati.
Dar invatatura bisericii este destul de clara privind ceea ce se intampla dupa moarte, nu lasa locul "fantomelor", dimpotriva, cine crede in fantome nu a citit destul din invatatura ortodoxa (sau nu o crede, ceea ce e si mai rau).
Cine chiar vrea sa cunoasca (pt ca Dumnezeu a facut cunoscut), poate citi:
"Drumul sufletului dupa moarte" de parintele Cleopa
"Sufletul dupa moarte" de parintele Serafim Rose.
Cred ca ambele carti se gasesc pe situl crestin ortodox.
Cartea parintelui Serafim Rose trateaza, printre altele, problema aparitiilor/fantomelor/fenomenelor mediumnistice din perspectiva ortodoxa. Este o carte esentiala in ziua de azi cand aparitiile fantomelor sunt popularizate chiar in documentare (pseudo)stiintifice.
Ps. Pentru cei care au memorie buna: caut un text care relateaza urmatoarea intamplare. Sotia unui om a murit, iar dupa o vreme el a auzit cum sotia il striga din focul sobei (cuptorului?). Se vaita ca tare se perpeleste in iad si ii cerea sa faca una sau alta, pentru a-i usura chinurile. Au venit si preoti acolo (catolici sau grecocatolici, nu-mi amintesc detaliile) care au incercat si ei cu slujbele sa ajute "sufletul" sotiei care vorbea din foc. Intamplator, preotul ortodox a aflat si el de stafie si ajuns la fata locului intelege inselaciunea diavoleasca si determina demonul sa-si recunoasca identitatea. Am citit asta cu mult timp in urma, am uitat detaliile.
Stie cineva unde pot gasi aceasta relatare?