Totuși, dincolo de aceste plăsmuiri ale imaginației, sunt și cauze reale, după părerea mea, și subscriu la cele scrise de Mosh-Neagu.
Dincolo de mărturiile unor persoane foarte credibile, cum ar fi Regina Ana, însuși Domnul atestă existența lor, atunci când apostolii (nu pentru prima dată, căci pe mare au crezut că văd „nălucă”) credeau că văd duh: „Veniți și vedeți că duhul nu are carne și oase cum Mă vedeți pe Mine că am”.
Biserica ia în serios existența lor și, atunci când cineva le semnalează prezența, face slujbe (rugăciuni) pentru liniștirea sufletelor lor. Îmi amintesc de un caz, parcă prin Făgăraș, unde, în apropierea unui sat localnicii întâlneau adesea soldați cu ranițe în spate. Cercetându-se, s-a aflat că într-unul din cele două războaie mondiale acolo avusese loc o luptă teribilă și o întreagă companie a murit. După ce s-au făcut slujbe pentru sufletele lor, s-au liniștit și n-au mai fost văzuți.
Poate că, mai ales când moartea e năpraznică, luat pe neașteptate, omul nici nu-și dă seama că a murit și sufletul continuă (încearcă) să se comporte ca și cum ar fi încă în trup.
|