Pina acum ai primit raspunsuri f. bune despre sarbatorirea Cinstitei si de viata facatoarei Cruci a Domnului (acesta este numele complet si corect al ei !) si mai ales despre tipicul slujbei Utreniei .
Eu am sa completez raspunsurile cu precizari din punct de vedere al sinaxarului .
Preambul :
Inaintea Sf. Liturghii se pot face mai multe feluri de slujbe , deoarece nu este bine/recomandat sa intri direct in Sf. liturghie (care necesita/presupune o traire spirituala/duhovniceasca din cea mai inalta) fara sa ai o stare de spirit crescuta in mod corespunzator.
Aceasta crestere se produce prin participarea la slujbele anterioare liturghiei.
Spuneam ca inaintea Sf. Liturghii se poate face (in mod minim !):
- ceasurile III; VI; IX.
- slujba acatistului (de regula a Mintuitorului);
- slujba utreniei (= slujba diminetii).
In minastiri , unde se slujeste tipicul complet, se fac toate aceste 3 slujbe, una dupa alta .
In bisericile de enorie(parohie) se fac cite una sau cel mult doua (vezi doamne, se plictiseste popa iar credinciosii stau prea mult in picioare si fac varice). Aproape in totdeauna se slujeste Utrenia , pt. ca este slujba diminetii , este suficient de multa si asigura in felul acesta (daca o si urmaresti cu atentie !) cresterea progresiva a starii de emulatie duhovniceasca care va culmina cu liturghia .
Daca se intimpla sa nu existe un cintaret f. bun la strana (uneori se intimpla si in tara) si sa nu stie toate cintarile utreniei atunci se fac celelalte 2 slujbe aratate si care sunt mai usurele din punctul de vedere al cintarilor .
Utrenia este o slujba variabila ca si tipuri de cintari (pe un schelet comun exista si adaugiri diferite) in functie de praznicul care este sau de felul sfintului din ziua respectiva(sfint cu cruce neagra sau rosie) . Si nu spun mai mult ca intram in detalii nefolositoare noua acum.
Asta insemneaza ca la un moment dat putem fi surprinsi ca apar noutati in structura utreniei (ca si la Liturghie apoi). Exemplul de astazi fiind graitor !
Dar sa revenim la Sf. Cruce :
In cadrul anului bisericesc , Sfinta Cruce se prasnuieste de 3 ori ca urmare a importantei deosebite a ei in cadrul ortodoxiei (Hristos fara cruce nu este Hristos , nu este dreapta invatatura, nu este ortodoxie ! ci este satanism ! Hristos si-a plinit misunea si ne-a dat viata , ne-a rascumparat din moarte , ne-a impacat cu Tatal si ne-a intors in Rai numai pe cruce : Hristos a inviat din morti cu moartea pre moarte calcind si celor din morminte viata daruindu-le ... asa cintam , nu ?!) si in functie de evenimentele istorico-ortodoxe intimplate cu aceasta . In acest fel si zilele respective de prasnuire a Sf. Cruci (de sarbatoare) se vor chema in consecinta :
- a III-a duminica din Sf. si Marele Post , inchinata Sf. Cruci ne aminteste ca nevointa postului este la jumatate , ca va urma urcarea Golgotei si ca tinta finala este crucea si rastignirea . Urmind ca dupa cele 6 saptamini de post (de aceea duminica Crucii este injumatatirea postului) sa urmeze saptamina Sfintelor si inficosatoarelor Patimi ale Mintuitorului cu punctul culminant al Invierii Domnului ;
- 01. August : este Pomenirea Scoaterii Cinstitului Lemn al Sf. si de Viata Facatoarei Cruci , sarbatoare care aminteste de scoaterea unei parti din lemnul Sf. Cruci (ca atita se gasea la Constantinopol) din paraclisul palatului imparatesc si purtata cu sobor si alai de sarbatoare la Sf. Sofia, unde raminea spre cinstire si mingierea credinciosilor pina la 14. Septembrie, cind era reintoarsa in palat .
- 14. Septembrie; inaltarea Sf. Cruci care aminteste de evenimentele petrecute la descoperirea, unuia dintre ele mai insemnate si certe lucruri ale Mintuitorului, de catre imparateasa mama Elena la Ierusalim.
Dupa ce a fost scoasa din pamint impreuna cu piroanele si probata ca este sigur a Mintuitorului, împărăteasa s-a închinat și a sărutat Crucea, împreună cu toata suita. Dar neputând încăpea si tot poporul să se închine, s-a rugat ca măcar să o vadă. Atunci s-a suit Fericitul Macarie, patriarhul Ierusalimului, și a înălțat deasupra amvonului Cinstita Cruce, si văzând-o poporul, a început a striga: "Doamne, miluiește!" Și de atunci a început a se ține sărbătoarea Înălțării Cinstitei Cruci.
- inafara de aceste sarbatori calendaristice mai exista un moment premonitoriu de cinstire a Sf Cruci (netrecut in calendar dar legat de tipicul slujbelor) in joia din saptamina Sfintelor Patimi (joia celor 12 evanghelii) cind dupa evanghelia a 5 (sau a 6-a) se scoate din altar crucea mare care sta inapoia sfintei mese , se aduce in mijlocul naosului spre inchinarea credinciosilor , si va sta pina la sfirsitul deniei de joi seara(in unele locuri din tara) sau pina la sfirsitul Prohodului Mintuitorului de a doua zi (in alte locuri din tara ).
Tipicul slujbelor , asa cum s-a amintit, sunt asemanatoare , nu chiar identice dar asemanatoare. Restul , tropare , sedelne, antifoane , iarasi au fost amintite .
Asta este despre cinstirea Sf. Cruci in cadrul anului bisericesc .
NB: ati sesizat probabil ca in timpul utreniei de astazi, la un anumit moment, se scoate din altar sfinta cruce in naos , se pune pe analog , se cadeste in cele 4 laturi ale analogului iar strana cinta " Mintuieste Doamne poporul tau". Apoi preotul face 3 metanii si saruta crucea, strana cinta " Cruci tale ne inchinam",dupa care reintra in altar.
Este lasata la inchinat aproximativ 10 minute (crestinii toti din biserica se inchina asa cum s-a inchinat preotul, adica cu metanii) dupa care catre sfirsitul utreniei preotul revine in naos, ia sf. Cruce si o duce si o aseaza pe/la iconostasul din dreapta unde va ramine pina la utrenia de dumninica viitoare cind este luata.
__________________
Credinta dreapta este medicamentul cel mare si cel dintii al mintuirii !- Sf. Maxim Marturisitorul .
Last edited by zaharia_2009; 19.03.2012 at 02:48:15.
|