Am ajuns acasă, la Bârlad, pe la trei noaptea. Am sărit gardul. Câinele era altul, nu mă mai cunoștea. Mama a ieșit afară și a întrebat cine e. Știa că eu sunt mort din 1957, când a primit acasă ceasul de buzunar pe care-l pusesem la bagaje la Aiud. Când mi-a recunoscut vocea, era gata să cadă jos. Am sprijinit-o și am intrat în casă. Am întrebat-o unde este tata și mi-a răspuns că e plecat la țară. I-am zis că nu mai sunt copil, că moartea a trecut pe lângă mine de sute de ori, dar Dumnezeu m-a scăpat și am întrebat-o din nou: “A murit?”. Mi-a spus că murise de doi ani, cu durere în suflet că cei doi băieți ai lui erau în temniță. Acela a fost cel mai greu moment din viața mea.
La ieșirea din temniță am închinat toată suferița mea lui Dumnezeu:
- Doamne, Ție Îți închin toată suferința mea. Pe cei ce m-au torturat iartă-i, miluiește-i și-i sfințește pe dânșii. Iar dacă au nevoie de zile din zilele mele, sunt gata să le dau, căci “comoara sufletului și a minții e să iubești pentru-a putea ierta”.
La ieșirea din temniță voiam să merg în Nordul Moldovei, să mă călugăresc, însă duhovnicul meu mi-a spus să rămân în lume, nu de unul singur la călugărie. Și am rămas în lume.
(Material preluat de pe
http://vatopaidi.wordpress.com/2010/...e-din-romania/ )