View Single Post
  #30  
Vechi 27.02.2012, 09:02:43
Mihai36 Mihai36 is offline
Banned
 
Data înregistrării: 09.09.2008
Locație: Constanta
Religia: Alta confesiune
Mesaje: 1.090
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru Mihai36
Implicit

Exista azi in componenta Bibliei ortodoxe mai multe carti decit a stabilit sinodul de la Niceea?
Exsta azi in Traditie mai multe apocrife luate in considerare teologic decit au acceptat cei de la Niceea?

daca da atunci cum au devenit ele din eretice in canonice?

Au existat interventii asupra textului Biblic de catre scribi copisti si sinoade?
au existat desigur.

Cind Pavel scria intro scrisoare adresata unei alte biserici ca scriptura este inspirata la care anume scriptura se referea?
care este diferenta dintre inspirat si revelat?

daca inspirat este revelat atunci de ce exista versiuni diferite ale aceluaisi subiect biblic?
" O citire atentă a cărții Genezei, spre exemplu, a demonstrat două versiuni contradictorii ale creației (1:1-2:3 și 2:4-25), două genealogii foarte diferite ale urmașilor lui Adam (4:17-26 și 5:1-28), și două povești separate și rescrise ale potopului (6:5-9:17). În plus, erau zeci de dublete și uneori chiar triplete ale acelorași evenimente în poveștile călătoriilor patriarhilor, Ieșirii din Egipt și dării Legii."
(
Israel Finkelstein și Neil Asher Silberman, <The Bible Unearthed. Archaeology's New Vision of Ancient Israel and The Origin of Its Sacred Texts>)

alt citat din Bart D. Ehrman, <Misquoting Jesus. The Story Behind Who Changed the Bible and Why>
"„Dacă cineva vrea să susțină că Dumnezeu a inspirat fiecare cuvințel al scripturii, ce rost ar avea asta dacă nu avem cuvintele originare ale scripturii? În anumite locuri, așa cum vom vedea, pur și simplu nu putem fi siguri că am reconstruit cu acuratețe textul original. Este cam greu să știi ce înseamnă cuvintele Bibliei dacă nici măcar nu știm care sunt cuvintele ei!

Aceasta a devenit o problemă pentru viziunea mea asupra inspirației, căci mi-am dat seama că nu ar fi fost mai dificil pentru Dumnezeu să păstreze neștirbite cuvintele scripturii decât i-a fost să le inspire inițial. Dacă el dorea ca poporul său să aibe cuvintele sale, cu siguranță i le-ar fi transmis lui (și poate le-ar fi transmis cuvintele într-o limbă pe care s-o înțeleagă, mai degrabă decât în greacă și ebraică). Faptul că nu avem aceste cuvinte ne arată, gândeam eu, că el nu le-a păstrat pentru noi neștirbite. Iar dacă el nu a produs acest miracol, nu pare să existe niciun motiv de a crede că el a produs miracolul anterior, cel de a inspira aceste cuvinte."

vedem ca Biblia nu contine doar citate ale revelatiilor proorcilor dar si consideratii personale ale altor scriitori ai ei care nu au fost prooroci cu daruri de cunoastere ci doar revelati cu unele invataturi.


Reply With Quote