View Single Post
Vechi 19.02.2012, 01:04:58
ioan cezar
Guest

Implicit

Un exemplu recent gasim in cartea despre viata lui Gheron Iosif, precum si la Paisie Aghioritul. Sunt exemple de smerenie, de impacare a lui Dumnezeu cu omul, intrucat Domnul nostru Cel Smerit nu se uita cu aroganta la realizarile oamenilor, ci cu bucurie parinteasca, intelegatoare, cu duiosie... Sfintii nu I-au fortat mana, nu L-au ispitit, ne spun ei insisi raspicat, ne-o dovedesc prin purtarea pilduitoare. Sa luam aminte...
In lumea civilizata, din fericire si la noi, intre Biserica si medicina nu exista o prapastie, ci o continuitate. Preotii merg la doctor. Patriarhul insusi, indeamna chiar la asta, spre a nu fi si noi ca unii sectari zelotisti... Rare sunt situatiile de diagnostic gresit, cu sensul ca un diagnostic medical se opune unei hotariri din partea Bisericii. Nu valideaza preotul decizia stiintifica medicala, nicicind la noi in Ortodoxie. Iar doctorul nu se ocupa cu critica Bisericii, ci cu tratarea unui om bolnav.
Pe de alta parte, Ortodoxia nu este dusmana zidirii (cum ar crede mintile tulburate) ci SFINTITOAREA ei. ca urmare, in Traditia noastra, toate ale medicilor erau SFINTITE prin slujbe preotesti, iar nu blestemate ori afurisite... In spitale sunt icoane. Multi medici vin sa marturiseasca pe Hristos in Biserica, vedem deseori si la Trinitas (radio, tv).
Concluzie: stiinta in sine e neutra, depinde insa pe mana cui pica. Toata zidirea poate fi folosita intru slava lui Dumnezeu sau impotriva. Atomul poate fi folosit pentru bombe nucleare sau pentru incalzirea locuintelor. Psihologia de care pomeneam, nu e nici buna nici rea. E rau insa daca se apuca sa "explice" rational/omenesc Biserica. Asta-i o prostie. Nu stiu ce cred toti confratii mei de breasla, dar eu cred ca psihologia este si trebuie sa ramana o slujitoare a Teologiei. Si cata vreme ea este sfintita prin binecuvantare, iar psihologul e om cu frica lui Dumnezeu, atunci e ca orice altceva pe lume: Voia Domnului, asta e, Voia Lui, fie in veci laudat!

P.S. Iata Predica, extraordinara!, dumnezeiasca, a Parintelui Bartolomeu Anania, pentru noi toti cei care taraganam, amanam, ezitam: http://www.youtube.com/watch?v=Jwcdr...eature=related

Last edited by ioan cezar; 19.02.2012 at 04:11:49.
Reply With Quote