Citat:
În prealabil postat de catalin2
In primul rand cred ca ne contrazicem degeaba pentru un lucru care oricum nu are importanta prea mare.
Chiar in link-ul dat de dvs. nu ati observat ca scrie de Theotokos? Numele manastirii cred ca e intentionat pus pentru a face diferenta fata de monofizism, acestia nu au acceptat theotokos la sinodul Calcedon. Citez din primul link: "The convent rises above the town like a veritable fortress and is dedicated to the Nativity of the Most Holy Theotokos." Mia jos: " it transformed into an icon of the Most-holy Theotokos, which shone with a brilliant light."
|
Mai întâi, denumirea de Theotokos (Deipara), adică de Maică a Domnului, nu a fost formulată la Calcedon, ci mai înainte, la al treilea Conciliu Ecumenic pe care Biserica l-a ținut la Efes.
Mai apoi, pe ce vă bazați exact în a susține că Biserica Ortodoxă Siriacă (o Biserică autocefală care NU este în comuniune cu BOR) nu crede în acest atribut al Sfintei Maria ?
V-am recomandat, mereu, să mergeți la surse autorizate, adică la ce spun oamenii că ei cred, nu la ce zic alții despre ei, că ar crede. Despre credința acestei Biserici răsăritene, cel mai bine citiți de pe pagina acestei Biserici răsăritene:
http://www.syrianchurch.org/doc/HolyVirginMary.htm
Referitor la dogma primatului petrin: nu se poate spune că este "dogmă centrală", fiindcă nu există un astfel de concept. De ce operați cu concepte cu care Sfinții Părinți nu au operat ? Toate dogmele sunt la fel de "centrale", astfel încât negarea uneia singure (de exemplu, a primatului petrin, sau a dublei naturi a lui Isus) pune sufletul în primejdie de moarte. Dacă nu e centrală, dogma primatului petrin este, însă, aceea definitorie pentru catolicism, așa cum am arătat în postarea anterioară. Fiind în comuniune cu Papa, cineva poate fi sigur că împărtășește, împreună cu el, toate dogmele. Dacă cineva ar veni să îmi vorbească de o dogmă de care eu nu am auzit, dacă aș fi în criză de timp și nu aș avea vreme să-i analizez ortodoxia, singura întrebare pe care i-aș pune-o, suficientă ca să mă edific, ar fi: "Papa crede, sau nu, în chestia asta ?"