Puterile sufletului sunt mintea , iubirea si vointa.
Cateva cuvinte ale lui Arsenie Boca.
"Toate patimile sau lucrările împotriva firii se ivesc mai întâi în minte, în partea cea mai subțire a făpturii noastre nevăzute. Aici vine un chip sau un gând al lumii acesteia și stă ca o momeală. Iar mintea dacă e neînvățată sau neprevenită despre lucrătura străină, ca un miel neștiutor vede lupul și se duce la el, crezând că e oaie.
Prima întâlnire între minte și diavol e la limita momelii pe care o flutură el în văzduhul minții. Dacă mintea nu bagă momeala în seamă, vrăjmașul stăruie cu ea, o arată mai sclipitoare ca să o facă iubită minții. Aceasta e a doua înaintare a războiului sau asupreala. Dacă la asupreală a izbutit să fure mintea cu momeala și să o facă să vorbească împreună, avem înaintarea la unire. Mintea însă se trezește că a fost furată de gând străin și că se află în altceva, decât ceea ce-i era dat după fire; iar când își dă seama de ea însăși și de cele în care se află, avem lupta cea de gând la o clipă hotărâtoare. Aici e lupta și clipele sunt scumpe, și de cele mai multe ori, viața întreagă a unuia sau a mulțime de inși, atârnă de lupta nevăzută a câtorva clipe.
Încă din Vechiul Testament se cunoaștea războiul cel de gând: "Fiică a Babilonului (satana) dornică de pustiire, ferice de cel ce-ți va plăti după fapte ce nea-i făcut tu nouă; ferice de cel ce va lua și va zdrobi de piatră (Hristos) pruncii tăi (gândurile celui rău, momelile sale". Ps. 136,8). Deci dacă la ceasul de război, lovim momeala de Numele Lui Dumnezeu, depănând rugăciunea "Doamne Iisuse Hristoase... " vom vedea lucru minunat: pentru ostaș luptându-se Împăratul. Dacă mintea nu-și aduce aminte de "Doamne Iisuse..." i se va întâmpla că încuviițează lucrul vrăjmașului. Această încuviințare o dă voinței.
Voința ia hotărârea întotdeauna după sfatul minții și niciodată înainte, cel puțin în faptele de conștiință așa e. De aceea se zice că în orice hotărâre avem libertatea voinței. Darul libertății voinței ni l-a dat Dumnezeu și prin el avem a spori până la măsuri dumnezeiești. Iată cum toată strădania dezrobirii puterilor sufletești din patimile contra firii duce de fapt la redobândirea libertății de fii ai Lui Dumnezeu. Deci dacă mintea se va afla iubind momeala străină și sfatul viclean, va înclina cumpăna liberei alegeri spre momeala și sfatul străin. Așa se deschide spărtura în cetate și se năpustesc puhoaie de vrăjmași care așteptau ascunși afară. Și repede urmează pustiire jalnică în cetatea sufletului: împlinirea cu lucrul și repetarea faptei aceleia până ajunge deprindere sau obicei. Înrădăcinarea obiceiului păcătuirii duce întocmirea sufletească și trupească a omului până la neputința de a se mai împotrivi sau chiar până la a nu vrea să se mai împotrivească. Așa se întâmplă că lucrarea împotriva firii i se face omului "a doua fire", firea fărădelegii. Asta e tot una cu pierderea darului libertății voinței. Totuși omul slăbindu-i puterile, își dă seama că robește vrăjmașului, căci acum pruncii vavilonești s-au făcut bărbați și-i simte cum îi fură puterile. Iar lui din multa păcătuire i s-a stins puterea voinței de a se împotrivi. Vrăjmașul când află că mintea, împinsă de strigarea conștiinței, vrea să facă răscoală împotriva robiei sale, vine cu asuprire mare dovedindu-i sufletului că n-are chip de scăpare (duhul deznădejdii). Atunci se află sufletul între viață și moarte: câte unii mai scapă, alții o duc așa mai mult morți decât vii, alții neimputând suferi se sinucid și în sfârșit altora de durere li se rătăcește mintea cu totul, dând în nebunie.
De unde atâta pustiire !? De la o clipă fără Dumnezeu a minții...."
Asa se naste imaginatia. Vorbirea mintii cu momeala , cum spune Par. Arsenie Boca , este imaginatia. Prin ganduri care daca nu sunt infranate primesc momeala diavolului. Orice pacat sau patima mai intai a fost un gand - momeala, apoi a fost in imaginatie - a doua intalnire in lupta cu diavolul si apoi a fost vointa - incuviintarea infaptuirii dupa care urmeaza fapta propriu zisa. Cine cu adevarat incearca sa se impotriveasca pacatului si se apleaca asupra mintii va reusi sa discearna si sa vada diferenta dintre gand si imaginatie. Imaginatia este rezultat al gandului si premergatoare incuviintarii noastre prin vointa si apoi a faptei.
Nici un gand nu trebuie lasat sa creeze imaginatii. Gandul de este bun trebuie pus in fapta. ca daca este lasat in imaginatie mai intai, diavolul si aici strecoara o samanta ca sa te intoarca din drum si a nu mai infaptui fapta cea buna.
__________________
"De carma mintii atarna incotro pornim si unde mergem.
Adevarul este fiinta vie.
Gandurile omului nu sunt ca si gandurile Domnului.
Credinciosul in Dumnezeu depaseste limitele omului.
Nu sunteti voi cautand pe Iisus? Voi stiti despre Iisus o multime de lucruri dar nu il stiti pe El. Si pana nu Il gasesti pe Dumnezeu, nu te afli nici pe tine, nu-ti gasesti nici sensul tau nici sensul lumii." Cuv. Arsenie Boca
|