Citat:
În prealabil postat de Profetul de carton
Biserica a marturisit dintotdeauna doctrina numita a subordonarii lui Cristos, am dreptate?
|
Nu îmi amintesc să fi citit niciun act emis de autoritatea eclezială care să asocieze termenul de "subordonare" numelui lui Cristos.
Citat:
Observati ca nu e numita doctrina inferioritatii lui Cristos. Subliniez acest lucru pentru ca unii pot trage concluzia ca subordonarea implica in mod necesar inferioritatea.
Isus are aceeasi natura cu Tatal, dar vedem ca exista o deosebire intre cele doua persoane, si prima ar fi ca una este Tata iar cealalta Fiu! Fiul asculta de Tatal, corect? cu ce am gresit?
|
Să ne înțelegem: după Încarnare, Isus a devenit om. Unul perfect. A rămas Dumnezeu. Ca om, El datorează ascultare față de Tatăl și S-a achitat, ca om perfect, în mod exemplar, de această datorie. Ca Dumnezeu, este perfect egal cu Tatăl. Tot ceea ce poate face Tatăl, poate și Fiul și, împreună cu Duhul Sfânt, guvernează lumea. Ordinea de precedență "Tatăl, Fiul, Sfântul Duh" nu este o ordine a subordonării, ci o ordine a cauzării în cadrul "împreună-dănțuirii în Sfatul cel Veșnic" (perihoresis).
O analogie vă va ajuta imediat: ortodocșii susțin că, în Biserica Nedespărțită, Papa ocupa primul loc ca "precedență de onoare" și nu în sensul că ceilalți episcopi i-ar fi subordonați cu ceva, nici că ar fi trebuit să îl asculte. Dacă acceptați principiul că ordinea de precedență în lume poate fi pur onorifică, atunci o acceptați mai ușor și cu privire la Ipostasurile Divine.
Ce înseamnă că, acum, Isus se află "de-a dreapta Tatălui" ? Înseamnă că omul Isus ocupă primul loc DUPĂ cel al Tatălui. Ce înseamnă că "Isus este Pantocrator" ? Înseamnă că El, ca Dumnezeu, ocupă fiecare loc din spațiu, aflându-Se "în Cer, pe pământ și în tot locul" și că "niciun veac nu-l scapă din putere". Este un mister aici, la care nu putem avea deplin acces cu ascuțișul minții noastre mioape. Dar ni s-a revelat ca atare. Iarăși, priviți bisericile răsăritene: absidele de deasupra altarului, de astă dată. Veți vedea pe Sf Fecioară ținând în brațe un prunc. Ei bine, în mâna acestui Prunc veți vedea globul pământesc. Fondul picturii este, cel mai adesea, albastru: culoarea cerului. Deci, breasla iconarilor încearcă să ne transmită ideea că Pruncul conducea lumea. Cum este aceasta posibil ? Habar nu am, dar cred. Poate că, odată, voi ajunge și să pricep, chiar dacă vor mai trece milenii până să am această posibilitate.