Citat:
Īn prealabil postat de fallen
Nu cumva e si mandria cea care ne "ajuta" sa cadem si ne impiedica sa ne ridicam atunci cand avem un esec?
Prima data cand iti iei o palma de la cineva, e dureros ca te gandesti ca ai luat-o pe nedrept, apoi cand iti dai seama ca s-ar putea sa fii avut dreptate persoana respectiva, iti vine sa-ti mai dai si tu una. Cateodata sti ca nu eti vinovat si ca o incasezi mereu pe nedrept, si e frustrant, alteori sti ca esti mereu vinovat si o iei pe buna dreptate, si asta e la fel de frustrant. Pana la urma ajungi sa nu mai stii nici tu cand ai fost de vina si cand nu, ce ai facut bine si ce ai facut rau, ce esti in stare si ce nu, ce vrei cu adevarat sau ce faci doar din obligatie. Cert e ca te simti ca ai picioarele si mainile rupte si ce ai vrea tu sa faci, nu stii daca vei mai putea vreodata, iar ce ti se ofera, nu prea ai vrea, e sub demnitatea ta. Si din pacate astea nu sunt lucruri cu care sa irosesti timpul unui duhovnic, si nici macar pe-al lui Dumnezeu. Nu cred ca pe El il intereseaza atat de mult ce anume faci, daca iti place sau nu, daca esti multumit, implinit, etc, sau nu, atata timp cat nu pacatuiesti. Cu toate ca tu, din cauza mandriei tale ranite (si care te raneste in continuare), ajungi asemeni fiului risipitor sa mananci din mincarea porcilor, si ai vrea nespus sa te intorci "acasa". Poate ca si esecul e o lectie de umilinta pe care vrea Dumnezeu sa o invatam.
|
Draga Fallen,
Eu cred ca pe EL il intereseaza totul despre noi, prin urmare si despre tine. Chiar si cand pacatuim, ceea ce ni se intampla des, caci nici un om nu e fara de pacat. Asta nu e o scuza sa nu luptam cu pacatul si sa renuntam la el. Un prim pas ar fi sa constientizam ca pacatul e daunator, din cauza lui suferim, suntem nelinistiti, nu stim ce vrem (poate din orgoliu vrem prea mult, sau poate nu suntem inca pregatiti sa primim) etc.
Esecul este si el o experienta, ca si succesul. Important este sa invatam din esec, sa vedem care au fost cauzele lui, sa le corectam in viitor... Asta ar fi o bucatica din teoria psihologiei... Daca vezi ca metoda pe care o aplici intr-o anumita situatie nu duce la rezultatul pe care il vrei, schimba metoda. Trebuie sa continuam lupta. Toti am avut sau avem esecuri, neimpliniri, important este sa trecem peste ele. Si fiecare dintre noi trebuie sa-si faca, la un moment dat, ordine in viata.... Asa ar fi bine... Eu cel putin am avut nevoie de aceasta ordine, pentru a iesi din "balamucul" in care intrasem...
Nu stiu daca-ti foloseste ce am scris, nici tu nu ai lansat o intrebare clara... Cert este ca iti doresc sa iti gasesti linistea si implinirea sufleteasca (pentru inceput).