• Anonim nascut la 14.11.1902, īn Cāmpina este redescoperitorul tratamentului cu lumina. Prietenul sau, Albert Einstein l-a avertizat: “Esti un visator. Cine crezi ca o sa-ti permita sa distrugi īntreaga industrie farmaceutica si sa revolutionezi medicina?” Mai tārziu, Elena Ceausescu i-a propus, prin intermediari, s- i cedeze inventia… Pāna la urma, avea sa ajunga prioritatea neuropatologului Peter Mendel, ca atātea alte inventii romānesti “pierdute” īn strainatate …
• Īn 1991, Carol Przybilla a īnregistrat la OSIM brevetul unui aparat bazat pe inventia sa mai veche, neconcretizat nici pāna acum. Īntre timp, principii incluse īn tehnologia aparatului au fost utilizate īn realizarea hiperboloidului inginerului rus Garin, cu aplicatii militare malefice… Carol Przybilla a mai realizat si alte inventii deosebite: turbina cu combustie interna (1958, vānduta de statul romān firmei General Motors), termocompresor frigorific cu circuit īnchis (1959), motor eliptic, fara biela (vānduta Japoniei si folosita īn celebrele motociclete japoneze), arma defensiva antitanc (anii `90).
• Justin Capra este un inventator celebru al Romāniei, din pacate mereu tratat cu indiferenta (chiar ostilitate) de autoritatile statului, conditii īn care nu e de mirare ca unele din inventiile sale (de miliarde de dolari) i-au fost pur si simplu furate de americani… Īn 1956, la nici 25 de ani, Justin Capra a inventat primul rucsac zburator, un aparat individual de zbor. Dupa 7 ani īn care “semidoctii savanti” l-au tratat cu dispret pentru ca era doar tehnician si nu inginer, īn 1963, americanii Wendell Moore, Cecil Martin si Robert Cunings au preluat inventia din Romānia si au lansat o īn fabricatia de serie… Īn 1958, Justin Capra a realizat prima varianta a rachetonautului, cu care s a ridicat de la pamānt la… Ambasada SUA din Bucuresti. Rezultatul: inventia a fost si aceasta furata si brevetata īn 1962 de Wendell Moore (”specializat” deja!), iar inventatorul… a fost arestat de Securitate pentru ca ar fi dorit sa fuga din tara cu aparatul sau… Justin Capra mai este si realizatorul celui mai mic autoturism din lume, “Soleta”, care consuma … 0,5l/100 km si al unei motorete unica īn lume ce functioneaza cu acumulatori (37 kg, 30 km/h, 80 km autonomie cu o īncarcare).
• Mihai Rusetel a inventat motorul cu apa! “Cazul Rusetel”, este elocvent pentru geniul romānesc dar si pentru “talentul” cu care ne risipim fortele si putem sa ne pierdem valorile. Proiectul a fost depus la OSIM īn 1980 si a fost brevetat īn … ianuarie 2001. Pāna atunci, Securitatea l-a sicanat pentru refuzul de a cesiona inventia statului, iar īn februarie 1990, precaut, el a refuzat angajarea ca si consilier tehnic la “Mercedes” (2.500 DM lunar) pentru a nu pierde, eventual, proprietatea inventiei… Motorul sau se bazeaza, ca principiu de functionare, pe “cazanul Traian Vuia”, inventie folosita īnca la locomotivele Diesel electrice pentru īncalzirea vagoanelor. Poate fi utilizat īn domeniul transporturilor terestre si navale, īn locul turbinelor din termocentrale, si chiar a centralelor termoelectrice.
Īn lume, mai exista doua brevete īn domeniu (Japonia si SUA), dar acestea nu depasesc nivelul locomotivei cu aburi, necesitānd combustibil solid sau lichid. “Motorul Rusetel” foloseste drept combustibil doar apa, si are dimensiunile unui motor de Dacie, sursa de energie initiala fiind o banala baterie de masina. Datele tehnice preconizate de a patra sa macheta (10 l/100 km consum de apa, 70 km/h viteza maxima) pot fi īmbunatatite la realizarea prototipului: un motor cu apa montat pe o Dacie 1310. Directorul general al Uzinelor Dacia, ing.Constantin Stroe, care cunoaste acest proiect chiar din 1980, a afirmat ca este dispus sa ajute inventatorul cu orice are nevoie pentru realizarea prototipului si a declarat, īncāntat: “reusita ar fi un miracol, si cred ca īn asemenea caz ar trebui sa se inventeze pentru acest om Premiul Super Nobel”.
[
http://stiri.ortodoxe.org/publicatii...ale-romanilor]