View Single Post
Vechi 11.02.2012, 13:59:26
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Citind acest topic, eu m-aș îngrijora mai degrabă de situația inversă: de influențele penticostale în gândirea ortodoxă românească.

Duhul criticării permanente a preoților, cu precădere a episcopilor și mai ales a patriarhului este duh protestant. Când o preoteasă vine pe un forum public și sugerează că patriarhul este eretic, ceva nu e în regulă. Când, în lumea catolică se mai întâmplă asta, avem o expresie de tot râsul: unei asemenea persoane îi spunem că se crede "mai catolic decât Papa". Dar eu văd frecvent aici forumiști care se cred mai ortodocși decât Preafericitul. Nu. nu e vorba de stiliști, care au încetat de a aparține, formal, de Biserica Ortodoxă Română, ci e vorba de mulți dintre cei care susțin că sunt copiii ei, dar care nu își iubesc părinții.

O altă influență protestantă și, în mod specific, penticostală aș numi-o "trăirismul". Chestia asta, cu "important e să trăiești credința" e ceva vag definit, care mi-a scăpat întotdeauna și care îmi sugerează un pericol pentru suflet, cu atât mai serios cu cât e cumva ascuns în ceață. Pentru mine, a-L iubi pe Cristos înseamnă a asculta de legile Lui. E un act de voință.

O a treia influență penticostală asupra cultului ortodox este dată de supralicitarea unor charisme speciale, pe care, uneori, Dumnezeu le conferă unor oameni fără legătură cu meritul lor personal. Ideea de a căuta un "duhovnic văzător cu duhul", idee căreia i s-au consacrat topicuri speciale, este, pentru mine, o idee de extracție penticostală. Din punctul meu de vedere, Dumnezeu a avut grijă deja să am un duhovnic bun: este parohul bisericii de care aparțin și în a cărei matricolă a botezaților apare numele meu. Când mă voi muta și voi aparține altei parohii, preotul de acolo va fi păstorul pe care Dumnezeu mi l-a dat mie și pe acela îl voi ruga să aibă grijă de sufletul meu. Ideea de a merge la nu știu care mănăstiri gen Petru Vodă, în care să dau peste un "preot înduhovnicit", vine și ea cu pericolele ei.
Curioasa paralela intre ravna dupa un "duhovnic vazator cu duhul" si ravna dupa harisme speciale, prezenta in mediile penticostale. La lista inceputa de d-voastra as mai adauga si pietismul protestant, destul de inradacinat printre ortodocsi.
Reply With Quote