Citat:
În prealabil postat de Doriana
Supralicitarea acestor carisme ar trebui sa o cautati mai intai la catolicii carismatici. Poate ca ei i-au influentat pe ortodocsi? Sigur de la penticostali vine ideea cautarii unui duhovnic special...
De fapt este o tendinta omeneasca de a umbla mai mult dupa daruri, decat dupa sfintire si cunoastere de Dumnezeu. Ne lovim de ea in fiecare religie, dar e mai fancy sa zicem ca vine de la penticostali; e mai de efect.
|
Catolicii carismatici sunt, din fericire, cumva insularizați în cadrul Bisericii Catolice. Nimeni nu i-a dat deoparte, s-au izolat singuri. Ei au propriile lor grupuri, își fac propriile lor Liturghii, prin subsolurile bisericilor (de exemplu, în subsolul Catedralei Sf Iosif). Nu am nicio treabă cu ei, personal nu cunosc niciun catolic charismatic. Ei se cunosc între ei, au prieteniile lor și treaba lor. Catolicii obișnuiți, adică aceia necarismatici, așa, ca mine, au drept confesor și călăuzitor pe preotul paroh. Tinerii îl au pe vicarul parohial, care e cel mai tânăr dintre preoți.
Pe de altă parte, desigur că există influențe penticostale în Biserica Catolică. Sunt primul care să recunosc acest lucru, să îl regret și să iau atitudine, așa cum am făcut-o, de exemplu, aici:
http://regnabit.wordpress.com/2010/1...cii-sacerdoti/
Din fericire, așa cum am spus, în
mainstream-ul catolic asemenea influențe sunt slabe, iar în actualul pontificat au devenit și mai slabe, Sfântul Părinte Benedict imprimând o orientare mai tradiționalistă și chiar legalistă pontificatului său, mai ales în comparație cu Papa Paul al VI-lea.