pt.Nicolae
".Pentru ca predica spune multe despre preot.Un preot bun cu har de orator nu numai ca trebuie sa stie sa-si impleteasca cursiv si coerent ideile,dar trebuie sa se si refere la lumea moderna in care traim.Sunt sigur ca oratorul in persoana preotului savarseste si sfanta liturghie intr-un mod exemplar. "
Imi permit sa te contrazic...sunt preoti cu o traire extraordinara care slujesc Sf.Liturghie extraordinar...dar care nu spun mai nimic in predica...sau ,pur si simplu nu predica(vezi pr.Arsenie Papacioc care in toata cariera sf.sale de preot nu a spus nici macar o data o predica...dar ,in schimb are o traire in slujba ca simti tu,cel care asisti cum te inalti)...sau un alt exemplu este pr.Sofian(Dzeu sa-l odihneasca)care in biserica,dupa slujba nu intelegeai mai nimic din predica...in schimb,in ambele exemple pe care le-am dat ne-au ramas interviuri memorabile si pline de invatatura adunate in carti de genul:"Ne vorbeste pr.X..."
De fapt am vrut sa subliniez ca nu intotdeauna un bun slujitor la Sf.Altar poate fi si un bun orator...dar ceea ce conteaza este ca cel care merge la biserica sa fie in stare sa ia de acolo ceea ce ii este de folos...
|