http://www.criterii.ro/articole/arti...9i-de-prieteni
Maurul și-a făcut datoria, deci… Cam așa s-ar traduce gestul lui Emil Boc de azi, de departe cel mai bun premier pe care l-a avut România în cei 22 de ani de existență postdecebristă.
Să preiei țara cu un deficit de peste 5%, lăsat de o guvernare iresponsabilă a lui Tăriceanu, care pe ultimele luni de mandat (2008) și-a bătut pur și simplu joc de banul public aruncând în stânga și în dreapta fonduri (o primărie PNL primise fonduri pentru achiziția unei ambarcațiuni, nu, nu e glumă) și să scoți țara din cea mai cruntă criză care a lovit Europa etatistă în ultimii 70 de ani, nu e un lucru simplu.
Echipa Boc – Băsescu a fost singurul lucru bun care s-a produs pe plan politic în România după 1989.
Hai să facem o analiză economică a ultimilor 5 ani. În SUA, în primăvara lui 2008 se zguduie lumea când bursele crapă în urma unor falimente răsunătoare de bănci pentru că…dăduseră credite imobiliare cam cu buletinul și nu aveau de unde să recupereze creanțele.
Statul american intervine, dar cu o măsură de stânga inedită peste ocean, fonduri publice care preiau activele „păguboase” ale respectivelor bănci. Simptomele acestei crize imediat alertează o Europă care se afla în plin bal. În anii 2004 -2008, avansul economic al Europei era de 7-8% bazat pe o creștere a consumului prin creditare. (credit pe individ, credit pe companie, credit al statului). Deci Europa era la bal când află ce se întâmplă peste ocean. Imediat se trezesc bancherii, sunt primii care pleacă de la bal acasă și se uită pe listele cu banii dați împrumut.
Hopa. Pe lângă companii….unii dintre cei mai împrumutați de la bănci și de la alte organisme financiare sunt statele! Statele care grație bunăstării ultimilor 8 ani se întinseseră peste măsură. Toată lumea mersese în pași de vals cu încrederea. Statele aveau încredere în bănci și invers.
Statele europene față de Statele Unite aveau însă o mare particularitate – Congenitală. Moșteneau din perioadele medievale un mare și prost obicei – Dimensiunea, Curtea, Dregătoriile. Într-o analiză proprie prin anul 2009, statele europene s-au speriat. Și-au dat seama că banii pe care îi aveau din surse proprii (economia privată) plus împrumuturile externe nu acopereau nevoia, cheltuielile statului depășind PIB-ul! Așa au apărut PIIGS countries Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia, Spania, adică cele mai vulnerabile.
Această sperietură a dus automat la o panică în rândul investitorilor privați, deci masa monetară a privaților s-a contractat.
Acesta este anul 2010. La guvernare în România este Emil Boc premier și Traian Băsescu președinte. Grație unei inspirații avant la lettre, Romînia încheiase încă din 2009 un acord cu FMI. FMI-ul vine în România și în primăvară le spune proaspeților guvernanți beleaua: Chiar dacă nu se aflau în rândul PIIGS countries (grație unei severe politici a BNR), faptul că economia privată este în contracție, banii care vin din taxe și venituri nu ajung pentru a asigura costurile statului (bugetari, asistați, pensionari, etc.) decât maxim un an, dar numai prin împrumuturi care vor crește geometric, urmând ca în 2012, România să intre în colaps, adică datoria statului să depășească PIB-ul.
Pe cine cade neșansa să scoată România din situație ? Pe Emil Boc.
Facem o paranteză, dacă Tăriceanu nu ar fi mărit pensiile în toamna lui 2008, nu ar fi risipit fondurile bugetare la orice primărie PNL și PSD, nu ar fi adus în sistem nu mai puțin de 200.000 de bugetari, nu le-ar fi mărit acestora cu 17% salariile, poate că măsurile de austeritate luate de cabinetul Boc ar fi fost mult mai blânde.
România lui Boc încheie 2011 cu o creștere economică de 2,5%, după ce preluase o țară cu un deficit de 5,5%. Cu o stabilitate economică, cu o lege a Educației extrem de severă, cu un Cod al Muncii Liberal, cu o lege a pensiilor realistă (pe principiul contributivității), cu niște Coduri în justiție care aduc celeritatea în judecarea cazurilor de corupție, cu un ANI și un DNA funcționale și fără culoare politică.
...Dar cu cea mai penibilă și anti-românească opoziție și televiziune de partid. Nu poporul român, ci Antena3, Realitatea și istericale lui Crin Antonescu au ucis unul dintre cei mai serioși și mai de sacrificiu oameni de stat pe care i-a avut țara asta.
Premierul Boc a fost asasinat precum Cezar, de dușmani dar și de prieteni.
Clujenii îl vor avea pe Emil Boc primar începând din această vară. Și pe bune, îi invidiez.