Topicul ne îndeamnă SĂ RĂMÂNEM ORTODOCȘI PÂNĂ LA CAPĂT. Se adresează numai și numai ortodocșilor. Mă întreb: oare de ce se bagă sectarii în discuție?!? Ce vreți dumneavoastră să ne arătați?!? Că dețineți adevărul absolut dacă dați vreo câteva citate răstălmăcite din Biblie?!? Că unii dintre dumneavoastră sunt, într-adevăr, un model de trăire morală și vor să fie bineplăcuți lui Dumnezeu, nu contest. Contest până la capăt rătăcirile acestea de la dogmele credinței. Biserica Ortodoxă ne-a lăsat toate îndemnurile de trăire duhovnicească. Că mulți dintre noi nu le respectăm, e drept; că noi cei care nu le respectăm ieșim în față, iarăși e drept. Dar sunt destui creștini ortodocși adevărați care nu se afișează în văzul lumii cu trăirea duhovnicească.
Legat de titlul topicului, mai ales pentru cei care vor să ducă o viață bineplăcută înaintea lui Dumnezeu, trebuie avute în minte mereu: dragostea lui Dumnezeu față de oameni, momentul în care ne vom prezenta cu faptele din timpul vieții la Judecată (atenție și la ascultarea de Biserica Una Sfântă Sobornicească și Apostolească). Apoi trebuie să țină legătura cu un duhovnic, să participe cât mai des la Sfintele Taine (Spovedanie, Împărtășanie, Maslu, Mirungere) având căință desăvârșită pentru păcatele săvârșite (dar și hotărâre fermă de a nu le mai repeta) și la Sfânta Liturghie în duminici și sărbători. Nu în ultimul rând, trebuie să ne rugăm bunului Dumnezeu pentru mântuirea noastră, Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu și sfinților pentru mijlocirea către Dumnezeu. Trebuie să avem dragoste față de semenii noștri, dar asta nu înseamnă că trebuie să acceptăm abaterile de la dreapta credință ale unora. Ținând cont de tot ce ne-a lăsat Biserica Ortodoxă (Una Sfântă sobornicească și Apostolească Biserică) vom putea rămâne ORTODOCȘI până la capăt în duh și în adevăr. E clar faptul că lupta nu va fi ușoară; vor năvăli însutit ispitele asupra noastră, dar având în ajutor rugăciunea și Sfânta Cruce, apoi mila bunului Dumnezeu, mijlocirea Preacuratei Născătoarei de Dumnezeu și a sfinților, vom reuși.
Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale și ale tuturor Sfinților Tăi, miluiește-ne pe noi, păcătoșii! Amin!
Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert nu mi-l da mie! Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei, dăruiește-l mie, slugii Tale! Așa, Doamne, ajută-mă să-mi văd greșalele mele ca să nu mai osândesc pe fratele meu. Că binecuvântat ești acum și pururea și în vecii vecilor! Amin!
(rugăciunea Sfântului Efrem Sirul)
Vă rog frumos să mă iertați și pe mine, păcătosul cel dintâi!
|