Avem porunca de la Fiul lui Dumnezeu in ceea ce priveste relatia cu aproapele.
Avem si exemplul Lui Personal. Avem si pilda Apostolilor. Inca si pe a Sfintilor Parinti, oameni intre oameni, pilde de smerenie si dragoste jertfelnica.
Avem si o educatie elementara, deprinsa in familie si in scoala, potrivit careia adresam o rugaminte, respectuos, unei alte persoane atunci cand ii cerem ceva (de pilda sa reflecteze sau sa se adreseze cu cuviinta).
Avem si libertatea, data de Dumnezeu, de a incalca atat poruncile lui Dumnezeu cat si continutul educatiei. Putem, daca voim, sa lezam, sa jenam, sa batjocorim, sa injuram, sa scuipam, sa jignim, sa urlam - sau dimpotriva, sa ne pastram calmul si buna cuviinta in imprejurari grele.
Avem libertatea sa fim gentlemani sau oricum altcumva.
Suntem liberi sa ne infuriem sau sa ne pastram calmul, sa gresim sau sa nu gresim sau sa ne corectam greselile, atat cat este posibil.
Suntem liberi sa ne cerem iertare gresitilor nostri. Si sa iertam gresitilor nostri.
Suntem liberi intru totul sa alegem cum ne comportam. Suntem liberi sa fim cine voim si cum anume voim.
Aceasta mai intai deoarece Dumnezeul nostru este Liber. Asa suntem si noi, cei facuti dupa chipul Lui.
Eu, crestin ortodox prin Botez si mare pacatos prin faptele mele, ma straduiesc sa imi educ persoana, in ciuda dificultatilor firii si ale proastelor obisnuinte si sa deprind modul de a fi al crestinului ortodox. Nadajduiesc la Mila Domnului.
Rog pe aproapele meu sa fie cuviincios atunci cand vorbeste sau scrie despre Persoanele pe Care noi, crestinii, Le iubim si Le veneram. Asa aleg eu sa ma comport inaintea semenului meu si a Bunului Dumnezeu. Imi asum alegerea, raspund pentru ea.
Iisus Hristos nu a desfiintat bunul simt si omenia. Dimpotriva, ne-a cerut acestea si inca pe deasupra mai mult decat atat: virtutile crestine.
Nu ne putem ascunde unele neajunsuri sau dezvoltari incomplete ale caracterului (latura de relatie si valorizare a semenilor) in spatele vocabularului ortodox.
Dimpotriva: ne descopera inca si oamenii, cu atat mai mult Cel Care cerceteaza inima si rarunchii omului.
Crestinul este un om imbunatatit, iar nu un ins tiranic care se inchipuie supraom pe motiv ca are "spatele" asigurat si astfel isi poate permite orice ofensa. De asa ceva se bucura fiii nababilor postdecembristi si baieteii cu carlionti gelatinati din cartier. Nu, insa, fiii lui Dumnezeu. Acestia din urma se bucura cand merge rugaciunea in duh de pocainta.
Jocul de-a politistul agresiv cu bulan facut din vorbele sfintilor si ale Domnului, este nu doar infantil (departe asadar de multdorita varsta a barbatiei depline a lui Hristos), ci de-a dreptul sinucigas. In duh.
Este spre binele nostru si al oamenilor intre care traim, sa pastram vii in inima si in minte aceste date elementare despre om si oameni, despre copiii Bunului Dumnezeu.
In orice imprejurare si mai ales atunci cand ne e greu. Chiar si cand suferim de nebunie, inca mai vartos tocmai atunci. Spre vindecarea sufletului, prin harul Duhului Sfant.
Domnul sa ne ocroteasca!
Sa ne rugam unii pentru altii! AMIN+
P.S. Acest mesaj te rog sa il iei drept certare, de la un frate intru Hristos, frate Cristiboss. Sa dea Dumnezeu sa iti fie de folos. Considera aceasta semnul recunostintei mele sincere fata de tot binele pe care l-am primit de la tine. Bine care nu a fost mic, ci mare, dupa cum probabil stie deja toata comunitatea acestui forum, in fata careia ma inclin dupa cuviinta. Ma inclin pana la pamant si inaintea ta, frate. Sa iti dea Dumnezeu inima si gandul cel bun.
|