Citat:
În prealabil postat de STEPHAN
Mulțumesc tuturor pentru răspunsuri, mi-au fost de un real folos !
Am înțeles mai clar despre ce este vorba mai ales în ceea ce privește Sf. Liturghie .
Părintele Braniște vorbea însă, după cum puteți vedea din citatul din prima postare, și de marile sărbători ale Mântuitorului . Cum am putea înțelege, privi , trăi, din acest punct de vedere, al "prezentului continuu", un mare praznic, Botezul Domnului bunăoară ?
|
Noul Adam, care este Isus, a fost om asemenea nouă, afară de păcat. El a trecut prin toate etapele prin care trec oamenii. Acest lucru a fost dorit și hotărât de Dumnezeu în Sfatul cel Veșnic, probabil atât ca asumare deplină a condiției omului, cât și ca să ne ofere un exemplu. El S-a înomenit ca prunc. A crescut în ascultare și în har. A lucrat și S-a rugat. A călătorit. S-a distrat ca cei din lume, a postit și S-a retras în pustie ca monahii. A suferit, a cunoscut ispita diabolică, a cunoscut teama și sentimentul că este părăsit de Dumnezeu. Un singur lucru din viața oamenilor a lipsit în viața lui Isus: bătrânețea. Unii teologi sunt de părere că Isus a murit în plină maturitate, ca să ne arate că la bătrânețe nu vom culege altceva decât am semănat la tinerețe. Fiind ca Isus în vremea copilăriei, tinereții și maturității noastre, putem fi siguri că vom fi asemenea Lui în vremea bătrâneții noastre.
Dar a fi cu Isus înseamnă a recapitula și marile momente ale vieții Lui. De astădată nu mai vorbim de asociere reală și asociere teologică precum la Sfânta Liturghie, ci doar de asociere teologică. Biserica ne cheamă să "respirăm" ritmul vieții lui Isus, care se desfășoară de-a lungul unui an liturgic. Astfel, ne naștem cu El și ne bucurăm la Crăciun. Reînnoim legămintele noastre la Tăierea Împrejur. Sărbătorim din nou la Botez. Postim împreună cu El înainte de Paști, participând la un moment de maiestate în cadrul Postului atunci când este întâmpinat cu flori în Ierusalim. Dar tocmai când ne bucuram că toată lumea Îl primește pe Isus ca pe un Rege, urmează trezirea la realitate: Săptămâna Patimilor, când aceiași oameni care I-au strigat "Osana, Fiule al lui David" acum îl chinuie și îi pregătesc crucea. Noi suntem aceia, noi suntem cei care L-am primit în viața noastră și noi, în mod personal sau prin gura nașilor, I-am promis că Îi vom sluji ca unui Dumnezeu și Stăpân la botez, pentru ca apoi să Îl chinuim și să îi împovărăm Crucea prin păcatele noastre. Cât de rău ne pare în Vinerea Patimilor și ce pustiu simțim ! Dar ne bucurăm din nou de Paști, când a înviat. Și iarăși ne bucurăm când S-a înălțat și atâția oameni au putut vedea Trupul Său glorificat chiar cu ochii lor !
Citat:
Scuzați neputința unei minți "moderne" !
|
În vechime, oamenii erau mai legați de conducătorul lor decât acum. Când un prinț moștenitor se năștea, era motiv de mare bucurie în tot regatul. Oamenii mergeau la ospețe, mâncau și închinau pahare în cinstea noului născut. Asemenea sărbători durau trei zile și se numeau "praznice împărătești". Dimpotrivă, atunci când regele murea, mai ales dacă era vorba de un rege bun și iubit de popor, era motiv de jale peste tot: doliu național. Nimeni nu se distra în ziua aceea, nimeni nu asculta muzici, ba de multe ori nici nu aprindeau focul și nu mâncau, ci se îmbrăcau în sac și își puneau cenușă în cap, fiecare întrebându-se cu ce a greșit și dacă nu cumva asemenea nenorocire care a cuprins împărăția este din cauza greșelilor lui. Un alt praznic împărătesc, ba încă și cu mai mare bucurie decât în cazul nașterii unui viitor rege, era când poporul afla că a scăpat de robia unei tiranii care îl opresa și că regele a ieșit glorios dintr-o mare luptă, că Dușmanul a fost înfrânt și Regele este viu printre oamenii Săi.
Acuma, întreb: știind toate acestea, nu este cu atât mai normal să ne bucurăm cu Isus și să suferim împreună cu El, cu cât Regele nostru nu este un simplu rege de pe pământ, nu este oricare dintre urmașii lui David, ci unul anume dintre ei: chiar Împăratul Împăraților, la auzul numelui Căruia tot genunchiul trebuie să se plece ?