View Single Post
Vechi 29.01.2012, 21:51:02
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Mai spui ca fiecare trebuie sa lasam de la noi si sa se regaseasca adevarul. Este tot ceva ce propaga aceasta noua credinta si ii atinge si pe unii ortodocsi. Cum spune si parintele Cleopa, adevarul intreg este in BO, nu avem nimic de adaugat sau de scos. In Crez spunem ca Biserica e Sfanta, deci e perfecta.
Eu am spus că fiecare, inclusiv noi, trebuie să admitem că am făcut greșeli și că, dacă ne uităm în trecut, constatăm că ne-am depărtat de adevăr (sau de viața adevărată întru Hristos). Nu la dogme mă refer, ci la modul de a viețui în Biserică, la alunecarea, foarte gravă, de la comuniunea în Hristos și întreolaltă la o religiozitate individualistă.
Marii teologi ai timpurilor noastre au fost mari tocmai pentru că au făcut efortul de a se întoarce la teologia Părinților Bisericii, încercând să scape Ortodoxia de spiritul scolastic. Ce găsise Părintele Stăniloae la facultatea de Teologie la începutul studenției sale nu corespundea deloc cu ceea ce gândea sfinția sa că trebuie să fie dreapta credință. Și atunci s-a apucat și a scris o teologie excepțională (care, din păcate, nu se studiază azi în facultățile noastre).

Când spunem „întru una sfântă[...] Biserică”, prin asta înțeleg că e de sorginte divină, întemeiată de Duhul Sfânt; totuși, nu uit că este divino-umană și, chiar dacă sunt întru totul de acord cu adevărurile exprimate în dogme, cred că există și destul de multe aspecte care pot (și trebuie) fi discutate, cum ar fi canoanele. Însă nu de către mine, ci de către duhovnici.
În plus, nu înțeleg dogmele ca pe niște adevăruri fixe, ci dinamice, vii, lucrătoare, care izvorăsc mereu înțelesuri noi pentru teologi (altfel teologia ar rămâne fără obiect). Deci se poate discuta pe marginea lor, nu relativizând absolutul, dar nici absolutizând relativul (cum spunea Yannaras). Aici trebuie foarte clar făcută deosebirea, între ce e relativ și ce e absolut. Crispările, închistările, idolatrizările aici își au sursa.