View Single Post
Vechi 29.01.2012, 21:21:59
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
S-a vorbit foarte mult despre ecumenism pe forumul ăsta, însă se pare că eu tot nu reușesc să pricep pericolul pe care-l reprezintă. Nu știu dacă toți înțelegem același lucru prin termenul ăsta.
Dintru început, Biserica a fost ecumenică, iar acum face strădanii pentru a redeveni ce trebuia să fie. Să elimine, adică, erorile, să regăsească adevărul. Nu înțeleg de ce e greșită rugăciunea împreună pentru asta. Nu e vorba de a dizolva credința, de a șterge cu buretele dogmele. Cred că nici cei mai dornici de unitate din Biserica Ortodoxă nu s-ar atinge de dogme. Însă prin întrunirile astea ei ne cunosc pe noi și noi pe ei.
Si eu am vorbit in multe mesaje despre ecumenism si abia dupa un timp (adica abia zilele astea) mi-am dat seama ca unele persoane de pe forum nu intelegeau ce inseamna aceste conceptii.
Fiecare eroare dogmatica de-a lungul veacurilor a atacat un articol din Crez. Conceptia ecumenista ataca in principal articolul "Cred intru Una, Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca Biserica", am facut si un topic despre declaratia impotriva ecumenismului a egumenilor Muntelui Athos si a unor ierarhi: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=14259
Se poate citi si hotararea Sinodului BO a Georgiei, unde e dezabatut pe larg subiectul.
La baza se spune ca e o teorie protestanta, a ramificarii harului, care spune ca harul nu e doar intr-o biserica, ci se ramifica in toate cultele. Astfel nu mai e doar o Biserica lasata de Mantuitor, ci fiecare cult e o biserica sau ca toate cultele alcatuiesc de fapt Biserica. De asemenea, aseaza porunca a doua, sa iubesti pe aproapele, deasupra primei porunci, sa iubesti pe Dumnezeu mai presus de tine, ajungand chiar sa o dilueze de tot. Adica dogmele nu mai sunt asa importante, mergand pana la renuntarea la invataturile de credinta. Dar dogmele tin de prima porunca si ascultarea de Dumnezeu.

In schimb invatatura ortodoxa si a Bisericii dintotdeauna spune ca exista o singura Biserica, iar harul lucrator este doar in Biserica ortodoxa. Nu exista Sfinte Taine in afara ortodoxiei, si nu exista alte biserici, alte culte sunt lipsite de har si taine, sunt doar organizatii lumesti. Drepta credinta este de baza in Biserica, orice erezie (eroare dogmatica) este un neadevar, un pacat impotriva Duhului Sfant.
Cam asta ar fi. Mai spui ca fiecare trebuie sa lasam de la noi si sa se regaseasca adevarul. Este tot ceva ce propaga aceasta noua credinta si ii atinge si pe unii ortodocsi. Cum spune si parintele Cleopa, adevarul intreg este in BO, nu avem nimic de adaugat sau de scos. In Crez spunem ca Biserica e Sfanta, deci e perfecta. Cei din afara Bisericii trebuie sa schimbe, sa lepede invataturile gresite si sa adopte in totalitate invatatura ortodoxa, care e invatatura dintotdeauna a Bisericii. Vezi acum de ce aceasta noua religie e atat de periculoasa? Vrea sa schimbe complet inavatatura Bisericii, practic nu mai e doar cate o erezie (cum era arianismul, monofizismul), propovaduieste acceptarea ca egale a tuturor ereziilor din toate cultele. Sau ca aceasta nu sunt erezii, sau ca nu au importanta, important e doar intelegerea intre oameni. Un fel de divinitatea sa fie pe locul doi.