Citat:
În prealabil postat de lore86
Acum va rog pe voi, aduceti-mi un exemplu de eparhie care sa mentina curate adevarurile de credinta fara amestecarea cea stricacioasa si puturoasa a ratacirilor tuturor care o necinstesc pe Maica Domnului, pe sfinti, pastreaza invatatura eretica si despartita de Adevar.
Imi doresc dn suflet sa vad un manifest antiecumenist organizat de vre-un cleric, la noi in tara.(nu cu iesiri in strada, dar macar o atitudine in scris, sau pur si simplu refuzarea de a participa la astfel de manifestari).
|
Din fericire vedem si cum poarta Dumnezeu de grija Bisericii Sale. Patriarhul era considerat ca avea o oarecare inclinatie spre ecumenism (fiind din mitropolia Banatului), dar tocmai in timpul pastoririi sale s-au luat masuri impotriva ecumenismului. In afara de BO a Georgiei unde Sinodul a adoptat o hotarare clara si ferma impotriva ecumenismului nu stiu in ce tara au mai luat masuri ca si la noi. Un ierarh a fost cercetat pentru impartasanie la greco-catolici (datorita conceptiilor ecumeniste). De asemenea, credinciosilor li s-a interzis sa se impartaseasca de alte Taine in afara BO, urmand excluderea de la impartasanie. S-au interzis slujbele comune cu alte culte, inclusiv catolici. Interesant, un preot cercetat din aceasta cauza a fost chiar in Mitropolia Banatului. Eterodocsii se plang ca de la un timp nu mai e o participare asa importanta la saptamana de rugaciune din partea ortodocsilor.
In schimb e adevarat ce spui, conceptiile ecumeniste au patruns cu putere si al noi. Eu am spus acum ceva timp chiar pe forum, cel mai mare pericol nu e cel al cultelor neoprotestante, ci filocatolicismul care afecteaza pe multi, inclusiv preoti si chiar ierarhi. De obicei intalnim foarte putini preoti care sa considere si cultele neoprotestante apropiate noua, multi ii numesc la predici sectari, in schimb unii au o parere buna despre catolicism, ajungand sa creada ca sunt aproape la fel ca ortodocsii.
Am citit pe net ca un sfant martir, martirizat in timpul prigoanei unioniste de dupa sinodul Lyon, sfantul Cozma Protosul, s-a aratat cuiva si a cerut sa il faca cunoscut in Romania, ca romanii sa lupte impotriva filocatolicismului si unionismului ecumenist:
http://acvila30.wordpress.com/2011/1...-cu-catolicii/ Se pare ca la noi e mai multa nevoie.