Citat:
În prealabil postat de anna21
Precis stii ca si in Noul Testament sunt utilizati termeni variati (inteles diferit) pt a desemna "iubirea": Eros, philia, agape..
(in alta ordine de idei, mie mi se pare ciudat sa vorbim de iubire amestecand iubirea lui Hristos cu ceea ce inteleg si traiesc eu in "iubire". Este evident ca este o distanta astronomica intre ceea ce denumim prin acelasi cuvant.)
|
Știu (oricare dintre cei trei termeni poate îmbrăca o multitudine de sensuri diferite, dar nu e tema discuției). Și mai știu că "distanța astronomică" e artificială. Eu vorbesc de "iubire" în limba română și atât. E una și aceeași, repet. Oriunde și oricând. Diferă formele și modalitățile de manifestare... Exemple: una mi-este iubirea față de copiii mei (adică, o formă de manifestare), alta față de soția mea (o cu totul altă modalitate), alta față de aproapele meu, cu totul alta față de Mântuitorul meu (care, de fapt, le asimilează - sau ar trebui - pe celellate) etc.
OK. Poate mă înșel. Esențial e să iubim și să simțim asta, teoriile nu ne vor mântui.
Doamne ajută!
P.S. Un singur aspect doar: să nu numim iubire îndrăgostirea subită, pasională, carnală etc. În cazul acesta nu vorbim, totuși, de sentimente (cu atât mai mult despre iubire, chiar dacă se finalizează cu vreo căsătorie, cei doi fiind convinși că "se iubesc"). Eventual doar de un sentiment de goliciune interioară după ce ai săvârșit vreun act cu partenera care, de fapt, nu are nici o legătură cu persoana în cauză. (Bărbații care s-au murdărit în tinerețile lor cu astfel de lucruri, știu despre ce vorbesc. Să ne ierte Dumnezeu.)