In privinta mea, jocurile pe calculator nu sunt bune, aproape mai deloc, din cauza ca singurele lucruri pe care le fac sunt: sa iti manance timpul, sa iti stagneze mintea la un anumit nivel sau poate chiar sa o incetineasca si in plus ridica si foarte multe dileme morale, care, la prima vedere, omul spune ca , deh, totul e un joc, ca nimic nu e real, e fantezie, e arta, e ... (in fine foarte multe motive)(prin care ocoleste): daca ar fi macar sa analizam motivele, povestea jocului, precum si motivele vizuale, auditive, bineinteles ca persoane inteligente ne-am scarbi: povestea in sine a unui joc, e de duzina, nu aduce nimic nou, decat conflicte care de multe ori sunt cele mai banale, as putea sa dau exemple foarte usor, deoarece si eu am fost gamer inrait, dar de obicei, jocurile presupun poate, cine stie, pe langa incitarea la un mediu perfect dintr-o anumita privinta : adica un personaj sau mai multe cu o viata, care, de multe ori se sfarseste favorabil, prin evenimente favorabile ( care de multe ori, nu ne dam seama ca sunt pur si simplu imposibile, dar asta are de-a face cu realitatea.... jocului) si de multe ori situatii in care, pe langa ca nu sunt plauzibile si decizia luata de multe ori in aceste jocuri este de-a dreptul... surprinzatoare, de multe ori nu ne asteptam cum trebuia sa se intample un anumit lucru sau o anumita actiune, iar povestea zboara efectiv intr-un plan macabru, sangeros, stupid, sau daca nu, atunci doar stupid, are de multe ori ridica intrebari si ne lasa dezamagiti.
Concluzia la care am ajuns, de multe ori jucand aceste jocuri, este ca, pana la urma, jocul ajunge sa se joace cu mintea ta, daca nu esti atent, intrucat sunt o metoda de exprimare a ... creatorilor jocului, a companiei, care de multe ori nu fac decat sa promoveze in continuare... alt joc, sau alta poveste, care dupa parerea mea, nu face decat de multe ori sa perverteasca....deci, o strategie de promovare a ... ideilor, poate ca nici nu v-ati dat seama.
Tot asa, dupa parerea mea, este ca mintea umana, in sine, este foarte complexa, la un nivel la care poate de multe ori nici nu ne-am gandit vreodata, si totusi, asa incat aceste jocuri prin multe motive literare mai mult sau mai putin, vizuale, auditive, nu fac decat sa o marcheze intr-un anumit sens, care.... de cele mai multe ori nu ne e favorabil.
Un exemplu favorabil mie ca exemplu ar fi.... stilul jocurilor rpg, care cuprinde in sine foarte multe lucruri surprinzatoare, printre care dorinta omului de a se intoarce intr-un trecut de aur al omenirii si a explora bineinteles evul mediu... dar la un alt nivel, in sensul ca in acel ev mediu se gasesc vrajitoare care au diversi adversari mai mult sau mai putin malefici, monstri de multe ori malefici, vicleni, de toate soiurile, artefacte magice care sporesc puterea celui care le poarta, orase blestemate si cate si mai cate....? si in plus prin aceasta diversitate, practic de mediu virtual nu observam niciodata altarele inchinate unor zei imaginari, care au "creat" acea lume imaginara, prin care eroul isi dobandeste noi calitati, noi puteri, experienta de joc (prin care dobandeste noi nivele) si cate si mai cate... lucru prin care, noi nu ne gandim, de multe ori incalcam virtual porunci bisericesti... pentru mine e interesant cum se impleteste viata virtuala cu viata reala, si cum de multe ori ne pacalim pe noi insine ca jocurile virtuale sunt bune pentru minte, pentru suflet, etc, doar pentru a gusta inca o data din placerile jocului, placere pe care, de multe ori si eu inca o mai incerc.
Ganditi-va logic, ce facem noi practic in fata unui calculator jucand jocuri? stam, privim o imagine, respectiv o serie de imagini si... dam click, mai apasam cateva taste, si .... mai citim putin din acea imagine, iar dam click, iar apasam cateva taste, totul doar ca sa... stam in fata calculatorului, sa fim partasi la acea poveste mai mult sau mai putin magica.... nerealizand cat timp sau oare, numai timp? se poate pierde prin astfel de lucruri.
http://tinyurl.com/ycbfdzk
http://tinyurl.com/32xbqh5
Si tot asa, pana la urma, nu conteaza faptul in sine ca ne jucam pe calculator, ci... mult mai degraba cat si gandim din ceea ce ne jucam.