A la recerche du saint patron...
Nu știu dacă experiența mea îți va fi de folos, dar cred că măcar te va ajuta să-ți faci o idee despre cum ai putea proceda. Firește, cel mai simplu și mai la îndemână lucru ar fi să alegi ca sfânt protector pe Maica Domnului ori pe Iisus Hristos, dar bănuiesc că știai deja acest lucru, și, dacă ai cerut un sfânt protector înseamnă că vrei să mai "particularizezi" cumva lucrurile.
Ei bine, cam așa eram eu acum câțiva ani, când, pentru prima dată mi-am pus întrebarea care-i sfântul meu, dacă e, cum s-o alege, etc. Mi se spusese că numele meu vine de la Cristos, și ca atare, că-l am patron pe Șeful-cel-mare, ca să zic așa. Prin urmare, nu prea mi-am bătut capul cu sfinții, exceptându-i pe cei mai populari, precum și pe atât de îndrăgitul "Moș Nicolae".
Dintre acești sfinți populari de care vorbeam, mi-a plăcut întotdeauna de Sf. Gheorghe. A fost așa, un quelque chose la el care m-a atras încă din copilărie. Odată am și mâncat o bătaie cruntă din cauză că am pus întrebări legate Sf Gheorghe, întrebări pe care adulții le-au interpretat ca fiind ofensatoare - voiam să știu dacă Sf. Gheorghe este patronul sau fratele de cruce al lui Făt Frumos în lupta împotriva răului. După bătaia aia am ajuns la concluzia că oamenii mari "au o problemă" cu religia și mi-am păstrat întrebările pentru mine. În schimb, am păstrat afinitatea pentru sfântul acesta, a cărui icoană mi se pare extrem de interesantă. Mă refer la reprezentarea clasică, ecvestră.
Dar să n-o mai lungesc mult. Destul că, acum câțiva ani, pe când mă frământau întrebările acestea legate de sfântul ocrotitor, stăteam eu și mă uitam la icoana lui Sf. Gheorghe meditând de zor și cu toată seriozitatea: "Dacă stau să mă gândesc bine, dintre toți sfinții, acesta mi-a plăcut cel mai mult, mi s-a părut întotdeauna cel mai interesant, ba am și mâncat bătaie pentru el. Nu știu ce a făcut la viața lui, dar icoana lui este plină de semnificații. Oare, el să fie patronul meu?". Și am stat așa, cred că vreo oră gândindu-mă...
A doua zi s-a întâmplat un lucru foarte interesant. Câteva persoane care mă cunoșteau bine, atunci când m-au văzut pe stradă, în loc să mi se adreseze cu numele meu, m-au strigat Georgiana! Au fost trei cazuri într-o singură zi. Peste vreo săptămână, seara, am petrecut iarăsi cam un ceas în fața icoanei cu aceleași întrebări în minte. A doua zi, mi s-a întâmplat același lucru - un prieten mi-a spus Georgiana.
Georgiana fiind un nume care se trage de la Gheorghe, am tras concluzia că acesta era un fel de răspuns. La urma urmei, coincidența era prea mare, iar oamenii aceia habar nu aveau ce gândeam eu. Nu mă cheamă Georgiana, nu sunt născută în ziua când e prăznuit Sf. Gheorghe, nu am pe nimeni în familie cu numele acesta, nu am nimic în comun cu el. Pur și simplu, mi-a plăcut mie în copilărie. Atât.
Un alt caz. Anul trecut mă rugam odată pentru o persoană foarte dragă mie, și am avut curiozitatea să aflu care este sfântul ocrotitor al acelei persoane. Bănuiala mea era că sfântul acela trebuie să fie Sf. Ioan Botezătorul (pentru că e născut într-una din zilele dedicate acelui sfânt), dar voiam să știu dacă mai este altcineva, voiam să știu cui să mă rog pentru binele acelei persoane. Am avut această întrebare în gând atunci când am ajuns în fața icoanei sfântului Ioan Botezătorul. La scurt timp, m-am întâlnit la biserică cu o prietenă care mi-a dăruit o cărticică - acatist al unei sfinte. Așa vrusese ea, să-mi facă un cadou. Când deschid eu cărticica, primul lucru pe care îmi cade privirea este data prăznuirii sfintei - exact data de naștere a persoanei pentru care mă rugasem! Prietena mea habar n-avea de asta, și când i-am arătat, mi-a zis că trebuie să fie un semn. Acuma, ce semn, nu știu. Poate însemna că sunt primite rugăciunile, ori că aceea e sfânta care-l ocrotește, nu știu, cert e, că e!
Dacă aceasta te ajută cu ceva, mă bucur.
Last edited by eeaotly; 26.01.2012 at 23:08:20.
Motiv: Lipsea un cuvânt.
|