Citat:
În prealabil postat de Yasmina
Pot sa spun ca eu iau simbolurile foarte in serious,am renuntat sa-mi cumpar destul de multe lucruri care imi placeau initial si aveau discret imprimat un craniu,un schelet,un semn al "pacii".
Mi-am cumparat 2 tricouri cu Arhanghelul Mihail(pe care il iubesc mult),niste brelocuri cu Iisus si cruci...mai am niste brose cu ingeri si o cruce minuscula pe care le port la serviciu...insa ma gandeam cum oare ma percep ceilalti?ca pe o persoana care face parada de simboluri religioase?Dar intentia mea nu este de a face parada ci doar vreau sa ma aflu in prezenta lor oriunde in activitatile mele,sa le am aproape de mine.
Posibil sa fiu si eu precum studentul fara minte care se gandea ca daca isi pune cursurile sub perna cumva,cumva ii vor intra notiunile in cap si va trece examenul :))
Am observat ca atunci cand port minuscula brose cu cruce la serviciu,exista persoane carora le atrag dispretul instantaneu-asta deoarece le surprind privirea fixand crucea apoi analizandu-ma pe mine :)
Am vrut sa scot brosa si nu am putut,s-a intepenit acolo asa ca nu am mai insistat s-o scot...
|
Haideti sa va spun parerea mea. Am o problema cu tricourile sau alte elemente vestimentare care au imprimate elemente religioase. O imagine a lui Hristos, a Maicii Domnului, a unui sfant sau a unui eveniment din istoria mantuirii nesfintit nu reprezinta o icoana. Deci ce reprezinta? Mai mult tricoul respectiv se arunca in masina de spalat si se afla langa alte rufe mrdare, ca sa nu spun ca si el se poate murdari sau este "imbacsit" de detergent. Icoanele se pastreaza cu mare grija si evlavie pentru a nu fi pangarite de atingeri necurate. La fel si cu brosele sau insignele. Cele prinse de ghiozdan se ating de tot felul de lucruri. Cine stie cum aruncam in graba ghiozdanul. In plus credinta nu se etaleaza. Hristos ne spune cand ne rugam sa ne inchidem in camara noastra si nu sa de evidentiem smerenia precum fariseii. Nu spun sa nu il marturisim pe Hristos sau sa ne rusinam de El dar nu e normal nici sa ne etamal astfel, cu atat mai mult cu cat ii putem deranja pe unii. Sau le putem aduce atingere propriilor credinte. Si nu vorbesc de ipocrizie sau diplomatie. Si de respect fata de ceilalti.
La fel si cu iconitele purtate in portofel sau la masina. E bine sa avem o icoana atat in masina cat si in portofel. Dar sa nu confundal importanta sau rolul lor. Multi le poarta ca pe niste talismane.
O cruce mica purtata pe dedesubt este mai mult decat suficient.