View Single Post
Vechi 17.01.2012, 10:48:57
N.Priceputu
Guest

Implicit

La prima ta întrebare, frate Ioan, aș fi fost ispitit să spun: „Da, sunt pregătit. Ba chiar doresc acel moment al trecerii, după care Îl vom cunoaște pe Domnul cu adevărat și ne vom regăsi, nădăjduiesc, toți cei care ne-am iubit în viața asta”. Iar cu privire la teamă aș fi zis, ca și Ana Maria N, că nu mă tem decât de a pierde iubirea lui Dumnezeu (de la părintele Galeriu citire). Și asta m-ar fi plasat, cred, în ceata iubiriștilor.

Mai amintindu-mi, însă, de viața mea trecută și prezentă, mi-am dat seama de marea responsabilitate a fiecărei clipe pe care am trăit-o și pe care o trăiesc, și că fiecare din ele poartă în sine Judecata. Suntem ființe răspunzătoare. Adică suntem chemați să răspundem chemării lui Dumnezeu și a semenilor. Și, privind în urmă văd oameni pe care i-am dezamăgit, care au așteptat de la mine ceva, iar eu n-am fost în stare să-mi frâng egoismul și să le dau ce aveau ei nevoie. Iar în viața de zi-cu-zi sunt, din nou, atâtea chemări din partea lor, pe care le trec cu vederea, spunându-mi că nu mă privesc sau că mă depășesc. Mă simt vinovat că nu fac acel efort de auto-depășire care mi se cere, de jertfă de sine, adică. Acel efort pe care o mamă, spre exemplu, îl face atât de natural, dându-se pe sine în fiecare clipă copiilor, familiei, fără a-l mai conștientiza, în cele din urmă.

Cât privește chemările pe care Dumnezeu mi le-a adresat, la acestea am fost și sunt și mai surd. Păstrez în inima mea regretul de a nu-L fi ascultat atunci când m-a chemat prin gura duhovnicului meu sau printr-un cuvânt al Evangheliei. Și dacă aș avea în minte mereu cuvintele Lui, mereu aș ști că mă țin departe de El.
Cu toate acestea, Dumnezeu, care ne-a înfiat, nu-mi poate apărea niciodată înfricoșător. Cu atât mai puțin Hristos, care ne va judeca. Știu că voi primi (...era să spun „ce mi se cuvine”, însă nu după merite ni se va da, căci nimeni nu poate aduce ceva de la sine) ceea ce deja am ales în fiecare clipă a acestei vieți și-I voi mulțumi Domnului pentru dreptate, chiar de voi fi de-a stânga.
Cred că Judecata nu e decât evidențierea, fără nicio umbră, a alegerilor pe care le-am făcut în fiecare clipă a vieții. Ne vom vedea atunci așa cum suntem, cu sufletele dezbrăcate de corpuri, în lumina orbitoare a Dumnezeirii, căreia nimic nu i se poate ascunde.
Reply With Quote