Citat:
În prealabil postat de simona_fidela
Buna ziua,
1. De ce in religia ortodoxa se crede ca orice nou-nascut are in el inca de la nastere pacatul stramosesc(cel savarsit de Eva si Adam), motiv pentru care este nevoie de botez ca sa i se stearga acest pacat si sa devina crestin? Ce treaba are un nou nascut cu ce au facut Adam si Eva cu mii de ani in urma? De ce sa aiba el automat un pacat pe care l-au facut niste stramosi cu nspe generatii in urma pentru simplul fapt ca si noul nascut e om ca Eva si Adam?
|
Transmiterea păcatului originar este dogmă, adică mister al credinței. Prin definiție, un mister al credinței este ceva ce nu putem înțelege pe deplin. Deocamdată, adică în timpul vieții noastre în trup. Iar "nu putem înțelege pe deplin" este altceva decât "nu putem înțelege nimic". Dacă după citirea răspunsului la întrebarea 45 a
acestui Catehism sunt neclarități, să încercăm, pe cât se poate, să le elucidăm.
Citat:
La fel nu inteleg de ce se pot prinde blestemele nu numai de omul ce a fost blestemat, ci si de urmasii lui pana la a saptea generatie. Ce vina are urmasul din prima...a saptea generatie pentru incaierarile ce le-a avut stramosul sau cu cel ce l-a blestemat?
|
Păcatele au două feluri de urmări: spirituale și temporale. Urmările spirituale ("moartea" sufletului pentru păcatele de moarte, respectiv "îmbolnăvirea" sufletului pentru păcatele lesne iertătoare) privesc numai pe cel care a păcătuit. Dar urmările temporale sunt date de dezordinea în lumea creată produsă de păcat. Aceste dezordini trebuie reparate, și nimeni nu intră cu datorii în Rai. Își va plăti datoriile fie în timpul vieții, fie după moarte (în purgatoriu), fie le va plăti altcineva pentru el. Dacă aveți datorii la bancă sau față de altă persoană pe care nu le plătiți în timpul vieții, erezii dv, care vor moșteni și activul, și pasivul, vor trebui să plătească pentru dv.
Citat:
Tot asa, de ce in psalmul 50 scrie ,,intru faradelegi m-am zamislit si in pacate m-a nascut maica mea''? Oare nu Dumnezeu a lasat relatiile trupesti ca mod de perpetuare a speciei? Atunci de ce sunt ele considerate faradelegi si pacate, mai ales ca ma refer doar la relatiile trupesti cu sotul/sotia?
|
"în păcate m-a născut maica mea" nu se referă la relațiile sexuale dintre părinții mei care au dus la conceperea (nașterea) mea, ci la păcatul ancestral pe care l-am moștenit de la părinții mei.
Citat:
2. De ce religia ortodoxa romana nu te casatoreste cu un om ce nu e nici ortodox, nici catolic(nu sunt sigura in privinta pocaitilor) decat daca acel om trece la ortodoxie?
|
Este o dispoziție canonic-disciplinară, care este la îndemâna Bisericii să o schimbe (spre deosebire de credința în păcatul originar, pe care Biserica nu o poate schimba. De aceea, o și schimbă adesea, înțeleg că se fac frecvent pogorăminte, adică scutiri de reguli disciplinare.
Citat:
Procedand asa, biserica ii determina pe oameni sa traiasca si mai mult in concubinaj(sau casatoriti doar civil) pe principiul ,,oricum ne iubim, daca preotii nu vor sa ne cunune, noi oricum traim bine impreuna, ca doar ne-am casatorit civil''(sau daca e fara casatorie civila, ''ca doar oricum suntem ca si casatoriti'').
|
Să fim serioși, nu asta este cauza pentru care oamenii trăiesc în concubinaj. Știți multe "concubinaje mixte" ? Ia vedeți, nu cumva majoritatea concubinajelor din jurul dv sunt între un bărbat și o femeie care aparțin Bisericii Ortodoxe ? O altă dovadă: această regulă este foarte veche, pe când înmulțirea enormă a concubinajelor este un lucru foarte nou. Prin urmare, nu au legătură.