Citat:
În prealabil postat de konijiro
Sa intelegem ca daca procurorii au cerut un mandat de arestare, si judecatorul l-a aprobat, justitia nu trebuie sa isi urmeze cursul, indiferent de cine e arestatul? Si scrie undeva in vreo lege ca de Craciun nu se fac arestari?
Biserica are doar de castigat: daca respectivul e vinovat, scapa de un infractor. Daca e nevinovat, o sa o poata dovedi in cadrul sistemului legal.
Deci unde e problema?
|
Problema este ca din punct de vedere juridic, Sfantul Munte are statut autonom cu legi proprii.
Incepand cu ultima parte a secolului al XIX-lea si in tot secolul al XX-lea statutul de autonomie al Athosului este pus de mai multe ori in discutie datorita pretentiilor de suveranitate ale statului grec asupra acestui teritoriu, care, desi se afla in imediata apropiere a spatiului elen, apartine ortodoxiei ecumenice prin caracterul sau multinational, statutul sau fiind precizat in mai multe tratate internationale din secolele trecute.
Astfel, Sfantul Munte este pus sub protectia statelor europene care doresc sa pastreze Athosului regimul sau traditional, protectie stabilita la Congresul de la Paris (1856), congres convocat in urma razboiului Crimeii, precum si la Tratatul de la San Stefano (martie 1878), incheiat in urma razboiului ruso-romano-turc (1877-1878). Tratatul de la Berlin din 1878 merge mai departe, garantand drepturile calugarilor de alt neam de a se stabili la Athos si a pastra proprietatile de care dispuneau (art. 62).
Din 1912 situatia se schimba, deoarece Athosul iese de sub ocupatia Turciei si intra in cea a Greciei la data de 2 noiembrie, care se angajeaza sa-i respecte autonomia, scopul ei fiind acela de a asigura pacea si ordinea interioara. De aceea, Conferinta de Pace de la Londra din 30 mai 1913 rezerva marilor puteri europene dreptul de a decide in prolema Sfantului Munte. Conferinta reafirma statutul autonom, independent si neutru al Athosului, conducerea lui fiind incredintata Chinotitei, care dispunea de puteri si mijloace politienesti proprii. Aceasta decizie a fost adusa la cunostinta guvernului grec in noiembrie 1913, dar inceputul primului razboi mondial a impiedicat aplicarea ei. Grecia instaleaza la Karyes (Careia) functionari de politie, respectand totusi regimul autonom de conducere, iar in statutul intocmit in 1918 de catre Chinotita in colaborare cu un jurist grec, se iau in considerare prevederile Conferintei de Londra, precizandu-se ca “Sfantul Munte al Athosului, cuprinzand peninsula cu acelasi nume, constituie un stat autonom, neutru si independent“.
In Sfantul Munte au intrat donatii de la credinciosi cetateni a multor state europene, iar Sfantul Munte nu poate trece sub suveranitatea statului grec fara a prejudicia dreptul celorlalte state europene. Asadar actul arestarii unui vietuitor al Muntelui Sfant fara acordul Sfintei Chinonite (autoritatea Sfantului Munte) este o incalcare abuziva a autonomiei atat economice cat si juridice a Sf. Munte.
Daca tu pe teritoriul Romaniei faci o fapta care de pilda in Ungaria este considerata infractiune asta nu inseamna ca Ungaria are dreptul sa vina in tara ta sa te aresteze pentru o fapta care in tara ta nu este considerata infractiune.