Subiect: filioque
View Single Post
Vechi 01.01.2012, 20:01:27
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de VladCat Vezi mesajul

Damian al Moldovei(ca fapt divers, era grec) a renunțat la unire așa cum aflăm din „Raport al arhiereilor și al celorlalți contra sinodului din Florența” înaintat împăratului Constantin al XI-lea Dragases, în 1452, de Ghenadie Scholarios.
Eu aș vrea să știu mai multe despre acest document, care este nou pentru mine.

Spuneți că această declarație, de care nu am deocamdată cunoștință, a noului patriarh Ghenadie, numit cu sprijinul turcilor, este o dovadă suficientă că mitropolitul Damian a renunțat la unire ? Dacă este așa, atunci cum se explică faptul că și succesorul lui Damian, anume Ioachim, care i-a fost vicar în timpul vieții, era la rândul lui unionist ?
Citat:
Încă ceva: Dezvolt ceea ce am spus mai sus despre episcopi. Dacă începând de mâine, toți episcopii, preoții și mirenii ortodocși, afară de o băbuță, ar mărturisi că Duhul purcede și de la Fiul, și ar face asta conștienți că vorbesc contra învățăturii Bisericii, ei ar fi anatemă în secunda doi fără să facă nimeni nimic, iar Biserica, în toată plinătatea ei (incluzându-i pe cei care au murit în ea și așteptându-i pe cei care vor vrea să intre) ar trăi în acea băbuță care ar continua să mărturisească Adevărul, iar acea băbuță ar fi Biserica întreagă.
Sunteți conștient, oare, că având asemenea optică, sunteți asemenea protestanților ? Singura diferență este aceea că, de bine de rău, ei au un document scris de care se agață: Biblia. Nu este optica mea. Niciodată nu am să cred că adevărul este ceea ce spun băbuțele, ci am să cred că adevărul este ceea ce spun cei investiți de Cristos, prin punerea mâinilor, să învețe adevărul.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 01.01.2012 at 20:07:38.
Reply With Quote